Kako nam je rečeno iz Instituta za nestale osobe BiH, pripadnici SIPA-e ronili su do dubine od 17 metara, a aktivnosti su prekinute zbog slabe vidljivosti.

- Uzeti su svi elementi i parametri kako bi mogli pristupiti izradi plana i projekta neophodnih za daljnje aktivnosti na terenu - kazala je glasnogovornica INOBiH Emza Fazlić.

VEZANI TEKST - Ronioci pretražuju jezero u Mostaru: "Imamo pouzdane informacije da je ovdje masovna grobnica sa 8o do 100 žrtava"

Ranije je predsjedavajući Kolegija direktora instituta za nestale osobe Mujo Hadžiomerović kazao da su uzimani elementi poput onih do koje je dubine vidljivo, koja je površina jezera i slično, a kako bi se izradio projekat nakon čega će se tražiti potrebne saglasnosti i pokrenuli zahtjevi za ekshumaciju.

Kako je pojasnio, razmatra se i mogućnost isušivanja jezera, a kako bi se došlo do posmrtnih ostataka koji bi se, ukoliko su informacije kojima raspolaže Institut tačne, trebale nalaziti na dnu.

Prema operativnim podacima Instituta, odnosno svjedočenjima više osoba, na ovoj lokaciji se nalaze posmrtni ostaci između 80 i 100 osoba.

Riječ je o osobama iz Mostara koje su tokom 1993. godine ubijene, dovezene kamionima i bačene u ovo jezero.