open-navfaktor-logo
search
Ima li reakcija
Za pet dana radnicima istječe ugovor: Nazire li se kraj problema u JU Djeca Sarajeva?
Prije desetak dana uposlenici JU Djeca Sarajeva organizirali su štrajk upozorenja zbog nedostatka osoblja u ovoj instituciji.
25.10.2021. u 21:59
get url
text

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro upozorio je tada premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu i ministricu osnovnog obrazovanja Naidu Hotu-Muminović da će, ukoliko se Vlada KS ponovo ogluši o njihove zahtjeve, te ako budu odbacivali odgovornost, krenuti u generalni štrajk, koji će, kako je kazao, imati negativan utjecaj kako na djecu, tako i na roditelje i uposlenike JU Djeca Sarajeva.

Sivro danas ističe da se trenutno radi na novom pravilniku o prijemu radnika, te da se još čekaju konkretni potezi nadležnih institucija.

- Ministrica je shvatila da je ovaj pravinik loš, a to dokazuju njene aktivnosti na izmjeni tog pravilnika. Mi još nismo dobili zvanične informacije, ali nezvanično imamo informaciju da se priprema novi konkurs, te da je radnicima saopćeno da će im biti produženi ugovori nakon što se dobije saglasnost od Vlade Kantona Sarajevo - kazao je Sivro.

Dodao je kako je ostalo još pet dana do isteka ugovora, te se nada da će se u tom periodu problem riješiti.

- Nama su se javili već neki radnici, pratimo situaciju. Bit će tu i radnika kojima neće biti produžen ugovor jer ne ispunjavaju uvjete za to - kaže Sivro.

Kanton Sarajevo koji je osnivač ove ustanove nije ispunjavao obaveze, kaže Sivro.

Sindikat je od Vlade KS zatražio da se da saglasnost za raspisivanje javnog konkursa za 140 radnih mjesta, te da se u skladu sa kolektivnim ugovorom ustanovi da saglasnost za angažman radnika na određeno vrijeme do okončanja konkursne procedure.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.