Predstavljeno je 19 različitih biznis ideja koje znače i zapošljavanje povratnika. Korisnik programa podrške start-up firmi je inženjer geodezije Samir Porčić iz Bosanskog Novog. 

- Još uvijek smo u početnom razvoju, tako da je svaka podrška značajna. Dodatno nas ohrabruje da podrška stiže od institucije. Radim ono što najbolje znam i za šta sam se školovao. Novac će mi koristiti u opremanju ureda za geodetske usluge. Zahvalan sam na podršci, kao i sve kolege koje su danas dobile podršku Ministarstva. Svi smo dobili motivaciju više jer je neko već prepoznao naš rad iako smo u početnim fazama svoga rada - govori Samir, saopćio je FMROI.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u 2021. godini podržalo je 96 poslovnih ideja, za čiju namjenu je izdvojeno više od 573 hiljade KM. Ugovore sa korisnicima potpisao je resorni ministar Edin Ramić.

- Radi se o poslovnim idejama uglavnom mladih ljudi. Zastupljenost je podjednaka iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Ono što posebno raduje da od ukupnog broja podržanih imamo 26 posto žena poduzetnica, a pola korisnika su životne dobi do 35 godina. Kao i prethodnih dana gdje smo potpisivali ugovore i danas smo vidjeli veoma zanimljive ideje čiji ćemo rad i dalje pratiti. Oni koji budu ozbiljni u svom radu i razvoju moći će koristiti i druga sredstva Ministarstva gdje će moći dodatno zaposliti ljude i uspješno razvijati svoj biznis - zaključio je Ramić.