open-navfaktor-logo
search
Emotivni istupi
Zabrinuta vlast u Kantonu Sarajevo: NiP i Naša stranka se takmiče u hvaljenju SBB-a
Postojeća većina u Skupštini Kantona Sarajevo mogla bi uskoro doći u pitanje ukoliko se dogovor o zajedničkom učešću u vlasti između SDA, SBB-a i Demokratske fronte prenese i na kantonalni nivo, što je sasvim izvjestan epilog
17.05.2019. u 17:24
get url
text
Elmedin Konaković u Avazu

Odluka Predsjedništva SBB-a da ta stranka započne pregovore o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou sa SDA, što u praksi znači sasvim izvjesno učešće SBB-a u izvršnoj vlasti, rezultiralo je naglim izljevima emocija SBB-ovih koalicionih partnera u Kantonu Sarajevo prema toj stranci i njenom šefu Fahrudinu Radončiću.

Postojeća većina u Skupštini Kantona Sarajevo mogla bi uskoro doći u pitanje ukoliko se dogovor o zajedničkom učešću u vlasti između SDA, SBB-a i Demokratske fronte prenese i na kantonalni nivo, što je sasvim izvjestan epilog.

Podsjetit ćemo da je ranija odluka Demokratske fronte o formiranju vlasti sa SDA za šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića bila "malo čudna". Identična odluka SBB-a je, procijenio je Konaković sa uzdrmane pozicije predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, "pozitivan potez".

Taj potez, dodao je Konaković u svom emotivnom istupu za Avaz, može biti "spona uspješne saradnje između različitih nivoa vlasti".

- Hrabar je potez SBB-a da uđe u vlast u ovom trenutku. Svakako smatram pozitivnim da se na državnom i federalnom nivou formira jaka probosanska strana koja će štititi interese naše zemlje i dobro je da s te strane imamo nekoliko stranaka s kapacitetom – izjavio je šef Naroda i pravde.

Za ostanak SBB-a u postojećoj većini u Kantonu Sarajevo nije dovoljna samo lijepa riječ i hvalospjevi na račun te stranke. Zna to najbolje Konaković, koji je prvobitno "zapikanu" poziciju direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Kantona Sarajevo prepustio upravo SBB-u.

"Oduševljeni" odlukom Predsjedništva SBB-a su i u Našoj stranci. Njen kantonalni zastupnik i potencijalni predsjednik Damir Marjanović je u izjavi za N1 tu odluku ocijenio kao "legitimnu političku odluku stranke koju predvodi iskusan političar".

Za očekivati je u narednom periodu nove emotivne istupe, ukrašene superlativima na račun Fahrudina Radončića, iz Naše stranke i Naroda i pravde. Oprezni će biti i u SDP-u, koji bi, zahvaljujući "vizionarskoj politici" svog rukovodstva, gubitkom vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i u Tuzlanskom kantonu, mogli krunisati katastrofalne rezultate na prošlim Općim izborima.

Podsjetit ćemo da bi SDA, SBB, Demokratska fronta i BOSS u Skupštini Kantona Sarajevo imali ukupno 18 zastupnika, što je dovoljno za većinu i rekonstrukciju postojeće Vlade Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.