open-navfaktor-logo
search
Raste konkurencija
Zabrinutost SDP-a i NiP-a je bila opravdana: Kučuk najavio da "Glas malih biznisa" ulazi u politiku i namjerava na izbore
Zabrinutost pojedinih političkih opcija da se iza Facebook grupe "Glas malih biznisa", u čije ime istupa (bivši) marketing menadžer Ejub Kučuk, skriva namjera za političkim organiziranjem i formiranjem nove političke stranke se ispostavlja kao opravdana.
08.05.2020. u 13:31
get url
text
Ejub Kučuk

O paničnim reakcijama Socijaldemokratske partije (SDP) i Naroda i pravde (NiP), čiji su zvaničnici na društvenim mrežama i portalima krenuli u juriš na Kučuka i njegov "Glas malih biznisa" Faktor je pisao ranije, predočivši dio arsenala koji je ispaljen na ovog biznismena koji se u javnosti nastoji predstaviti kao predstavnik obespravljenih poslodavaca sukobljenih sa sistemom.

VEZANI TEKST - Obračun u sarajevskoj opoziciji: Hoće li i "Glas malih biznisa" postati politička stranka?

Da se iza svega skriva namjera za formiranjem političke stranke, potvrdio je sam Kučuk objavom na Facebook stranici "Glas malih biznisa".

Pored najavljene organizacije "velikih protesta", koji bi poslužili kao svojevrsni stranački miting, Kučuk je najavio kretanje u političku borbu kojom bi se osiguralo da "mali biznisi" imaju svoje ruke u skupštinama od općinskog do državnog nivoa.

- Imamo dosta različitih mogućnosti (nezavisni kandidati, nezavisne ili naše liste koje bi podržali...), na nama je da izaberemo najbolji put, a ja poklanjam predizbornu kampanju (ne mislim podržati nijednu postojeću stranku ili političara bilo koje stranke, pokazali su tokom ove borbe koliko im je stalo). Nova lica koja nikad nisu bila ni u jednoj stranci, sa više od 10 godina iskustva u privatnom biznisu, da nikad nisu kažnjavani i da nemaju afera, trebaju nas predstavljati i lobirati za nas – napisao je Kučuk.

Iako Kučuk baš i ne odgovara opisu osobe lišene bilo kakvih veza sa političkim strankama, uzimajući u obzir njegovu svojevremenu bliskost Stranci demokratske akcije (SDA) i uživanju svih benefita koje je ta bliskost donosila, evidentno je da ovom objavom, iako ne govori u prvom licu i sebe ističe kao nekog ko samo "poklanja predizbornu kampanju", on, sudeći po FB objavama, u sebi prepoznaje lidera nove političke opcije.

S obzirom na to da Facebook grupa "Glas malih biznisa" broji više od 47.000 članova, što je solidan politički kapital, ne iznenađuje uznemirenost pojedinih političkih opcija, poput ranije spomenutih SDP-a i NiP-a, koje svoj kapacitet temelje upravo na glasačima koje su privukli "anti-SDA retorikom". 

S tim u vezi, ne bi bilo iznenađenje da se već na narednim Lokalnim izborima na glasačkim listićima nađu imena kandidata sa liste političke opcije proistekle iz "Glasa malih biznisa".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.