open-navfaktor-logo
search
Komentar
Zahiragić: Ovo više nije napad na SDA, ovo je napad na većinski narod
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić je na svojoj Facebook stranici osvrnuo se na današnji vrlo buran politički dan u Bosni i Hercegovini. 
01.12.2022. u 20:04
get url
text

Njegov Facebook status prenosimo u cjelosti:

- Prema Schmidtovim izmjenama Izbornog zakona, u entitetu FBIH iz reda istog naroda ne mogu biti birani premijer, predsjedavajući Zastupničkog doma i predsjedavajući Doma naroda. Također, premijer i predsjednik Federacije, ne mogu biti iz reda istog naroda. Poenta je da Bošnjaci mogu imati samo jednu od četiri ključne pozicije u FBiH.

To je posebna tema i poseban problem ovog katastrofalnog nametanja. Dakle, u rukovodstvu Zastupničkog doma, Bošnjak može biti makar dopredsjedavajući. Uprkos tome, danas su "Osmorka" i HDZ, imenovali rukovodstvo Zastupničkog doma bez Bošnjaka u istom! Prvi put u historiji tog doma.

Osim toga, nakon što su shvatili da će SDA ipak imati većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije, iako su govorili da oni to imaju, odjednom to kao nije bitno i da SDA ne smije blokirati njihove dogovore...Dakle, HDZ je sa većinom u Klubu Hrvata u Domu naroda i sa svega 15 zastupnika u građanskom - Zastupničkom domu, nezaobilazan faktor?

S druge strane, ako SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda i 26 mandata u Zastupničkom domu - kao ubjedljivi pobjednici izbora, može nas se i mora zaobići? Razmislite malo, dragi moji Bošnjaci, čemu danas svjedočite.

U entitetu RS, pravili su se nevješti i dali su Dodiku četvrtog delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.
Tamo Schmidt nije ništa mijenjao, tamo je Predsjedavajući NSRs, jedinog doma kojeg imaju, Srbin! Predsjednik entiteta je, također, Srbin! Premijer, pogađate? Srbin! Tamo se nema potrebe ništa mijenjati. Valjda je dovoljno promijenjeno genocidom.
Ovo više nije napad na SDA, ovo je napad na većinski narod, na njegovu političku volju i njegovo pravo da ima koliko toliko normalnu evropsku državu.

Samo, neće to tako ići kao što su zamislili. Da ne bude da je sve tako crno, ipak smo danas dobili neke promjene u rukovodstvu Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine. Naime, nakon mandata Denisa Zvizdića na mjestu predsjedavajućeg, imenovan je... Denis Zvizdić. Njegovi dopredsjedavajući su, također nove progresivne snage, Nebojša Radmanović iz SNSD-a i Marinko Čavara iz HDZ-a koji je četiri godine blokirao imenovanje nove Vlade FBIH i sudija Ustavnog suda...

U međuvremenu, Sarajevo se guši u smogu, ali to već odavno više nije važno jer šestorka/trojka - poručio je Zahiragić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.