open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Zaimović: O zdravstvu nam treba cjelovita informacija, raspravljat ćemo kad Ministarstvo sve dostavi
Odlučio sam da odgodim sjednicu do momenta kada svi materijali budu spremni, govori Mirsad Zaimović
21.01.2020. u 12:26
get url
text

Tematska sjednica o stanju u zdravstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine trebala je biti održana 28. januara na sjednici Zastupničkog doma FBiH, ali je odgođena. Prema riječima Mirsada Zaimovića, predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH, odgođena je jer resorno ministarstvo nije prikupilo sve tražene informacije za ovu sjednicu, pa je prolongirana dok iz ministarstva ne završe svoj dio posla.

Podsjećamo, trebalo se raspravljati o stanju u zdravstvu, radu kliničkih centara, kantonalnih bolnica, kvaliteti usluga koju pružaju građanima, dugovanjima...

- Tražio sam od Federalnog ministarstva zdravstva da nam dostavi potrebne informacije za sjednicu. Oni su se izjasnili da to ne mogu uraditi, s obzirom na to da se radi o obimnim informacijama do momenta kada je zakazana sjednica. Shodno tome, ja sam odlučio da odgodim sjednicu do momenta kada svi materijali budu spremni. Kada će to biti, u ovom trenutku ne bih da prejudiciram - rekao nam je Zaimović.

Hronološki je objasnio kako je došlo do sazivanja sjednice.

- Radi se o tome da je grupa zastupnika iz opozicije, njih više od 20 tražilo zakazivanje vanredne sjednice o stanju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. I to je nekada opozicija uradila u novembru prošle godine. U međuvremenu su tri-četiri kluba koje predvodi SDA tražila zakazivanja sjednice na temu zdravstva općenito u Federaciji BiH i onda sam te dvije tačke dnevnog reda, u skladu sa poslovnikom planirao za 28. januar - govori Zaimović i dodaje:

- U međuvremenu od još nekih klubova zastupnika stigli su zahtjevi da raspravljamo i o drugim kliničkim centrima, pa i o kantonalnim bolnicama, da ne izdvajamo niti jedan klinički centar posebno, nego da vidimo kakvi problemi postoje i uporedimo stanje sa svim zdravstvenim ustanovama i da tako i djelujemo. O zdravstvu treba cjelovita informacija, ne čine ga samo klinički centri, niti kantonalne bolnice, pa ni domovi zdravlja, već i zavodi zdravstvenog osiguranja na nivou kantona i tu cirkulira najviše novca. Kada se sve pripremi, ponovo ću zakazati tematsku sjednicu o zdravstvu - rekao nam  je Zaimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.