Na početku prve sjednice Zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, koji je predsjedavao sjednicom, upoznao je članove Komisije s radom i ovlaštenjima rada tog tijela, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću NSRS-a.

Predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a Srebrenka Golić rekla je da su klubovi Vijeća naroda razmatrali Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, te da je jedna trećina delegata u Klubu Bošnjaka, koji je pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrala da nema povrede, dok je pet delegata ili dvije trećine smatralo da je povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda zbog čega se ovaj zakon našao na usaglašavanju na zajedničkoj komisiji.

Ona je naglasila da lično smatra da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa, kao što su se izjasnili i ostali klubovi u Vijeću naroda.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Dževad Mahumutović rekao je da Klub Bošnjaka ostaje prvi zahtjevu za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, kako se već izjasnio 4. januara.