open-navfaktor-logo
search
Nove politike
Zakonom ih, Harkane: Kako ministar Bašić maltretira novinare
Zakon o slobodi pristupa informacijama FBiH, ministri "najbolje Vlade“ Kantona Sarajevo zloupotrebljavaju da bi maksimalno otežali rad novinarima
02.10.2019. u 22:59
get url
text

Zakon o slobodi pristupa informacijama FBiH, ministri "najbolje Vlade" Kantona Sarajevo zloupotrebljavaju i maksimalno otežavaju rad novinarima.

Iako se javno na sva zvona hvale kako je njihov rad transparentan, kako su na usluzi javnosti, kako su odgovorni za razliku od prethodnika itd. u praksi to izgleda posve drugačije.  

Da bi novinar dobio informaciju, prvo se traži da pošalje mail. Nakon tog obavljenog prvog koraka, slijedi drugi - ili se određeno ministarstvo proglasi nenadležnim te izdaje upute novinaru da se obrati nekoj agenciji ili nekom drugom organu, ili pošalju odgovor da se novinar u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama FBiH pismeno obrati nadležnom ministarstvu.

U praksi to izgleda ovako: novinar napiše koje mu informacije trebaju (ne njemu privatno kao fizičkom licu, već zbog pravovremenog informiranja javnosti), onda to isprinta  i spakuje u kovertu te odnese ili na Protokol Vlade Kantona Sarajevo ili pošalje putem pošte.

Nadalje, narednih 15 dana, kako je to propisano ovim zakonom, je rok za dobijanje odgovora.

Prije izvjesnog vremena, portal Faktora zatražio je od Ministarstva finansija KS  podatke o iznosu paušala i plaća zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Po nalogu ministra Amela Kovačevića dobili smo odgovor da u skladu sa famoznim zakonom na koji se kontinuirano pozivaju pošaljemo pismeno ( protokol, pošta) upit.

Danas je to bio slučaj sa upitom za ministra privrede Kantona Sarajevo Harisa Bašića, a vezano za trošenje geotermalne vode na Ilidži.   

Od šefice press službe Lamije Bojadžić ( koja je uvijek na usluzi novinarima i trudi se pomoći), dobili smo sljedeći odgovor:

- Poštovana, iz Ministarstva privrede KS, koje je nadležno za oblasti koje tretirate u vašem upitu dobila sam  odgovor da ova pitanja trebate proslijediti Ministarstvu privrede KS  u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama FBiH, u pisanoj formi  te će vam, u skladu sa istim Zakonom, biti upućen i odgovor na njih.

I Kovačević i Bašić, nije zgoreg podsjetiti, ministri su Naroda i pravde. Izgleda da su obojica počela slijediti omiljenu uzrečicu svog stranačkog šefa Elmedina Konakovića "Ubit ćemo mi njih djelima, Harkane", te "nove politike" prema novinarima primjenjuju po sistemu " Zakonom ih Harkane". 

"Najbolja Vlada“ i "najbolji ministri“, samo da dodamo, imaju angažiran veliki broj medijskih eksperata, koji rade na promociji njihovog (ne) rada i koje, što je javna tajna, plaća Britanska ambasada. 

-Organi vlasti imaju potpuno legitimno pravo pozvati se na ovaj zakon, ali to nije u skladu sa demokratskim praksama - kazala je nedavno za Faktor predsjednica Udruženja novinara BiH Borka Rudić i dodala: 

-Zbog čega se mora čekati 15 dana ili nositi zahtjev na protokol. Riječ je o klasičnoj zloupotrebi Zakona o slobodi pristupa informacijama, koji je i donesen kako bi olakšao put do informacije, a ne otežao - ističe Rudić, dodajući kako je to van svake pameti u današnje vrijeme kada je sve digitalizovano i pritiskom na jedno dugme sve se dobije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.