Zagrepčanin Žarko Puhovski, profesor filozofije i aktivista za ljudska prava, smatra da je svaka vjerska zajednica, pa tako i Katolička crkva autonomna u odlučivanju kome će posvetiti svoje molitve.

- To je njihovo pravo i tu se nema šta više reći. Međutim, potpuno je pogrešno očekivati nekakve moralne principe vjerske zajednice koja je opetovano pokazala da ih ne posjeduje. Ona, naprosto, već decenijama sistematično odaje počast samo ubijenima s jedne strane, npr. onima u Bleiburgu (od Bleiburga na dalje, zapravo). Tamo se, da budem precizan, nesumnjivo desio masovni zločin. Jer, čak i da su svi ubijeni bili ratni zločinci, a nisu, egzekucija bez suđenja, pa i bez utvrđivanja identiteta nema opravdanja.

No, Rimokatoličkoj crkvi ostaje na savjesti ovaj selektivan pristup u odabiru ko jest žrtva, a ko nije. Poseban je skandal to što će se misa održati pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora u drugoj državi. Radi se o nedopustivoj intervenciji visokog organa jedne države u susjednu zemlju – kaže Puhovski za Faktor.

Ovaj istaknuti intelektualac ističe da je skandal što se ubijeni iz Bleiburga tretiraju u vladajućim hrvatskim krugovima kao borci za hrvatsku slobodu.

- To je potpuno netačno. Podsjetit ću da je prema donesenim zakonima iz 1996. i 2001. godine jasno rečeno da se u nedjelju koja je najbliže 15. maju održava spomen za sve one koji su se borili za hrvatsku nezavisnost i slobodu. Ubijeni u Bleiburgu borili su se za nacističku tvorevinu NDH čineći zločine četiri godine. U Bleiburgu je bilo ubijenih i muslimana te pravoslavaca, članova četničkih jedinica iz BiH, Srbije i Crne Gore. No, molitvi za pravoslavce kojih ih je ubijeno nešto manje nego muslimana nije bilo jer je politička namjera hrvatskoga nacionalizma, koju je i Rimokatolička crkva prihvatila, da se sve svede na obračun jugo-komunističkoga,tj. srbo-komunističkog režima s hrvatstvom – govori Puhovski.

Brojne kontroverze, tačnije skandali prate sutrašnju misu, pa je tako Počasni bleiburški vod inicijator ovog vjerskog skupa. Na njegovom čelu je osuđivani kriminalac Božo Vukušić.

- Niko osim predsjednika Zorana Milanovića i mene nije govorio o tome u Hrvatskoj. Vukušić je osuđen 1983. godine na doživotnu robiju u Njemačkoj zbog ubistva, da bi se 1991. našao, niko ne zna kako, u Hrvatskoj. I ta činjenica baca mrlju na sutrašnji događaj – naglašava Puhovski.

Nedavno se tokom godišnjice ubistva hrvatskih policajaca u Borovo Selu, i to tokom državnog protokola, nekoliko pripadnika HOS-a pojavilo u crnim majicama na kojima je pisao ustaški poklik "Za dom spremni".

- HOS je bio stranačka vojska HSP-a koji je baštinio tradiciju NDH-a. U njihovim prostorijama visjele su slike Ante Pavelića. U njihovom stranačkom programu iz 1992. godine navodilo se da se Hrvatska prostire do Zemuna. Da ne bude nikakve sumnje, "Za dom spremni" je ustaški pozdrav i ništa drugo.  Podsjećam, 1992. i 1993.  hosovci su integrirani u Hrvatsku vojsku, a na pobjedničkoj paradi iz 1995. godine na Jarunu nije bilo njihovih obilježja protiv čega se tada niko nije usudio protestovati. Sada se hosovci pojavljuju kao tema jer to treba desnici da prokaže HDZ kao stranku koja skreće ulijevo, a vladajućoj stranci kako bi pokazali da nisu napustili desnicu i približili se centru, pa čak i ljevici. Milanovićeva je reakcija kada je napustio skup u Okučanima bila pristojna, za razliku od reakcije na isto pitanje 2016. godine, ali je time pomogao Plenkoviću da pokaže kako je ipak desno orijentiran – objašnjava Puhovski.