open-navfaktor-logo
search
Smanjili mu vladanje
Zasmetalo nastavnici: Škola kaznila učenika iz Srebrenice zbog zastave s ljiljanima!?
Radi se o jednoj sramnoj odluci Nastavničkog vijeća Srednjoškolskog centra u Srebrenici, gdje je bošnjačkom učeniku Avdi Bećiroviću, koji je završio četvrtu godinu smanjeno vladanje, govori Alija Tabaković
29.05.2019. u 17:27
get url
text
Zastava sa ljiljanima, ilustracija

Zastava sa ljiljanima u Srebrenici predstavlja obilježje kojim se izražava "nacionalna i vjerska netrpeljivost", a zbog čijeg nošenja je, između ostalog, kažnjen maturant Srednjoškolskog centra, Avdo Bećirović. Njemu je Nastavničko vijeće smanilo vladanje, na zadovoljavajuće, a zbog čega se našoj redakciji obratio Alija Tabaković, delagat u Vijeću naroda RS-a, nazivajući takav čin Nastavničkog vijeća sramnim i ponižavajućim za dijete.

Bošnjačka djeca se ponižavaju zbog zastave

- Radi se o jednoj sramnoj odluci Nastavničkog vijeća Srednjoškolskog centra u Srebrenici, gdje je bošnjačkom učeniku Avdi Bećiroviću, koji je završio četvrtu godinu smanjeno vladanje. Na proslavi mature djeca su između sebe nosila zastavu, pojavila se i zastava sa ljiljanima. Zastava je išla iz ruke u ruku i došla do Avde Bećirovića. Jedna nastavnica je to zabilježila i ekspresno je reagovala prema djetetu. On je želio njoj skrenuti pažnju, upozoriti je da to nije zastava Armije RBiH, već zastava Republike Bosne i Hercegovine i rekao joj da bi ona to trebala znati. I to je protumačeno uvredom, nedoličnim ponašanjem - priča nam Tabaković.

Dodaje kako je Nastavničko vijeće ekspresno reagovalo i djetetu smanjilo vladanje na minimum.

- Ponizili su dijete. On je bio primjeren učenik, želi se dalje školovati i ovakva odluka vijeća mu to može otežati. Želim kazati kao roditelj i kao delegat u Vijeću naroda da je to sramna odluka, nedopustivo. Da se ponižavaju bošnjačka djeca zbog zastave koja je bila legitimna zastava, pod kojom je priznata Bosna i Hercegovina kao nezavisna država. Na kraju, dijete je završilo nastavni proces i mi osuđujemo takav sramna i ponižavajući čin Nastavničkog vijeća u Srednjoškolskom centru u Srebrenici - rekao je Tabaković.

Pričali smo i sa Avdinim ocem, Asimom Bećirovićem.

- Odmah danas sam se žalio školi, a kada će odlučivati o žalbi, ne znam. Našem djetetu vladanje nikada nije bilo smanjeno. On je 17. maja završio srednju školu, slavila su djeca pred školom posljednje sedmice. Iako nema maršuta, njih su nastavnici vodili kroz grad. U jednom momentu njemu je neko dodao zastavu s ljiljanima, nosila su i druga djeca. I njemu je neka nastavnica prišla s druge strane ceste, niti mu je predavala, niti bila razrednica, ama ništa. Prišla mu je s druge strane ceste gdje su djeca nosila srbijansku zastavu i one sa četiri S i pitala ga da li je to što nosi zastava Bosne i Hercegovine - priča nam Bećirović i dodaje:

- Moj sin je odgovorio: "Jeste, jesu li tamo zastave Bosne i Hercegovine"?, ona je odgovorila: "Jesu", da bi on njoj potom rekao: "Vidim kako znaš". I ništa joj više nije rekao, a oni su još dodali da joj je rekao: "Vidim kako znaš, kupila si diplomu". On nije spominjao ni kupovinu, ni diplomu. Ne bismo ni znali šta je bilo, da nije Nastavničko vijeće zasjedalo po hitnom postupku. Bio je i prijedlog da ga istjeraju iz škole, a on završio školu!? Ima još maturski da položi, on je hemijski tehničar. Ako ne povuku svoje rješenje, idemo na sud, tužit ću direktora i nastavnicu koja je sve to pokrenula - kategoričan je Bećirović.

Dodaje kako je vijeće trebalo uzeti i izjavu od Avde.

Smeta joj zastava s ljiljanima

- Jok, oni su na brzinu "smlatili" rješenje. Nisu pitali ni da li je, ili, nije rečeno. Jer, postoje svjedoci da Avdo nije ništa rekao osim toga: "Vidim kako znaš" i prošao pored nje. Nije je on prišao njoj, već ona njemu. Kažu sada nije zastava razlog već što je vrijeđao. Njoj smeta zastava s ljiljanima, a njemu ne smeta ona sa četiri S pod kojom mu je dedo strijeljan?! - rekao nam je Bećirović.

U rješenju Nastavničkog vijeća Srednjoškolskog centra u Srebrenici, između ostalo, stoji da je Avdo Bećirović: "Na upozorenje nastavnika, da nije primjereno isticanje obilježja koje je učenik nosio, a kojom izražava nacionalnu i vjersku netrpeljivost, učenik reagovao neprimjerenim ponašanjem vrijeđajući ličnost i obrazovanje nastavnika". Pri tome nije napisano ime i prezime nastavnika kojeg je "vrijeđao".

Pokušali smo kontaktirati i Srednjoškolski centar u Srebrenici, međutim, niko nam se nije javljao na telefon.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.