Tako je RTVHB analizirala mogu li hrvatski birači većom izlaznošću na predstojeće izbore izboriti se za bolje rezultate hrvatskih stranaka u kantonalnim skupštinama, posebno u onim kantonima gdje nisu u većini te na taj način osigurati kontrolu na više od dvije trećine delegata u klubu Hrvata u federalnom Domu naroda koji je ključan za uspostavu vlasti u ovom entitetu.

- Bošnjačke stranke ne bi smjele dosegnuti brojku šest, sa Hrvatima po svojoj mjeri - ističe aktuelni delegat u Domu naroda FBiH llija Nakić (HDZ).

Zbog čega je u HDZ-u tolika panika i zbog čega tako žestoki pritisci, uz pomoć stranaca, na visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, ali u skladu sa željama Dragana Čovića? 

Ustavom FBiH je definirano da je najmanje šest delegata u jednom klubu naroda potrebno da se predloži predsjednik ili potpredsjednici FBiH, a onda o prijedlogu glasa cijeli Dom naroda FBiH.  

Dom naroda FBiH ima 58 delegata, i to po 17 iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam delegata iz reda ostalih. Čoviću je itekako stalo da po svaku cijenu iz kantonalnih skupština bude izabrano 12 delegata sa njegovim certifikatom jer delegati Hrvati koji nisu iz HDZ-a, a bude ih izabrano šest, onemogućit će sve njegove planove. A planovi su blokade kakve smo gledali protekle četiri godine u Federaciji BiH. Zbog toga je izuzetno važno onemogućiti Čoviću da ima dvotrećinski kontrolni paket u Domu naroda FBiH.