open-navfaktor-logo
search
Borba za EP
Zašto je važno da Zmajevi savladaju Finsku?
Finci u posljednjih sedam utakmica pred domaćim navijačima nisu izgubili i nisu primili ni gol
05.06.2019. u 22:38
get url
text

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine okončala je mini pripreme u Sarajevu i sutra putuje u Tampere, gdje će u subotu od 18 sati igrati jedan od najvažnijih mečeva kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Zmajevi danas zbog nevremena u Sarajevu nisu trenirali, a do meča sa Fincima odradit će još dva treninga. Međutim, teško da će oni promijeniti mnogo, jer sigurno je da selektor Robert Prosinečki ima plan kako ostvariti pobjedu.

A hrvatski stručnjak na klupi BiH uvjeren je u trijumf.

- Nama je svaki meč bitan, ali je Finska sada najvažnija utakmica. Sa tri boda možemo razmišljati o ozbiljnijim stvarima. Tipično su borbena ekipa i neće nam biti nimalo lagano. Ali, ne brinem, dat ćemo im mi gol - poručio je Prosinečki na okupljanju, aludiravši na to da Zmajeve želi odvesti na EURO, te na "bunker" koji će u subotu dočekati njegove izabranike.

Naime, Finci u posljednjih sedam utakmica pred domaćim navijačima nisu izgubili i nisu primili ni gol! To je svakako činjenica na koju posebnu pažnju moraju obratiti u našem taboru.

Osim tri boda koji donosi svaki trijumf, pobjeda u Tampereu je bitna zbog još nekoliko stvari. Prije svega zbog toga što bismo subotnjeg rivala ostavili na tri boda i već sada udaljilji od borbe za prve dvije pozicije koje vode na EURO.

Uz to, ovaj duel bit će veliki ispit zbog toga što u timu neće biti našeg najskupljeg igrača Miralema Pjanića, koji je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Grčke.

I na kraju, pobjeda bi bila dodatna injekcija sampouzdanja pred gostovanje kod Italije u Torinu. U slučaju pobjede Robijevi izabranici rasterećno bi istrčali na megdan višestrukom svjetskom i bivšem evropskom prvaku. Uz trijumf u Tampereu, kao šlag na tortu došla bi nam pobjeda Azzurra kod Grka (subota, 20.45 sati)...

Poraz u Finskoj zagorčao bi nam život i umanjio šanse za plasman na EURO, ali o nepovoljnom ishodu, niko u našem taboru ni ne razmišlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.