open-navfaktor-logo
search
Blijede i sjećanja
Zašto se bazeni na Bentbaši neće više nikada obnoviti?
Bazeni na Bentbaši, kao jedan od sarajevskih simbola, blijede u sjećanju i onih starijh Sarajlija koji ga pamte jer su toliko propali da se više ne mogu prepoznati. U Općini Stari Grad su naveli da su ulagali značajne napore kako bi pronašli investitora i najbolje rješenje za Bentbašu, ali nisu uspjeli i od toga su odustali.
22.05.2022. u 08:29
get url
text
Bazeni Bentbaša

- Proteklih niz godina Općina Stari Grad ulagala je značajne napore u iznalaženje zainteresovanih investitora i najboljih rješenja za bazene Bentbaša. Ta rješenja podrazumijevala su investitore koji bi uložili svoj novac u izgradnju određenih objekata, uključujući i bazene jer bazeni u onom obliku kako su nekada postojali nikada više neće biti u funkciji – ističu iz Općine.

Kažu da Općina Stari Grad neće ulagati budžetska sredstva u neodržive i finansijski neisplative projekte o kakvima svjedočimo širom Sarajeva, ali i države.

- Izgradnja otvorenih bazena u Sarajevu, bez ikakvih pratećih sadržaja, imajući u vidu klimatske prilike i dužinu ljetne sezone, broj sunčanih dana u Sarajevu, kao i sveopću ekonomsku i finansijsku situaciju u zemlji, sigurno nije ekonomski opravdana, niti isplativa investicija – pojašnjavaju iz Općine.

Kažu da je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić pronalazio i nudio rješenja koja bi uključivala domaće ili strane investitore, te partnerski odnos sa njima i koncesije, ali to je propalo, a evo i zašto:

- Ta rješenja nisu naišla na razumijevanje i odobravanje nekih vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad, tako ni viših nivoa vlasti. Primjera radi, zbog nerazumijevanja drugih nivoa vlasti i neprovodivih zakona izgubili smo veoma zainteresovanog investitora zahvaljujući kojem bismo danas na mjestu bazena Bentbaša imali projekat kojim bismo se ponosili. Riječ je o objektu kompanije Symphony sagrađenom na Trebeviću, a koji je trebao biti sagrađen na mjestu bazena Bentbaša. Zbog nemogućnosti da dobiju potrebne dozvole za gradnju, investitori su objekat napravili na Trebeviću, u drugom bh. entitetu.

Područje bazena Bentbaša nalazi se u okviru Zaštićenog pejzaža Bentbaša za što je zakon donesen 2017. godine i Općina ne može planirati bilo kakvu izgradnju bez mišljenja nadležnog kantonalnog ministarstva koje izdaje i dozvole jer je u krugu od 50 metara oko rijeke Miljacke zabranjena bilo kakva gradnja, ističu iz Općine Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.