open-navfaktor-logo
search
Nema grijanja
Zašto se vojnici u kasarni Rajlovac smrzavaju?
Uposlenici u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, a koji rade u kasarni Rajlovac u Sarajevu, požalili su se redakciji Faktora da u ovom objektu nema grijanje i da se danima smrzavaju.
09.12.2020. u 21:30
get url
text
Kasarna Rajlovac

Iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine su odgovorili da su za sve krive manjkavosti Zakona o javnim nabavkama u BiH i da se u najskorije vrijeme može očekivati rješenje problema. 

- U Oružanim snagama BiH, tačnije u kasarnoj Rajlovac vojska nema grijanja. Vojska u Rajlovcu radi u ledenim prostorijama. Zamislite kako je provesti osam sati na poslu bez grijanja. Grijalice koje imamo kupili smo sami i one su nedovoljne da bilo šta ugriju - navodi jedan od uposlenika u kasarni Rajlovac.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH su nam odgovorili da je u skladu sa planom nabavki Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH za 2020. godinu pokrenuta procedura nabavki svih energenata (lož ulje, plin, ogrjevno drvo, pelet i mrki ugalj) za sezonu grijanja 2020./2021. u mjesecu martu ove godine.

- Procedura nabavke trebala je biti okončana do jula, ali zbog stalnih žalbi od ponuđača ona je okončana kasnije. Nažalost, to je posljedica manjkavosti Zakona o javnim nabavkama u BiH, koji prvenstveno štiti ponuđače nauštrb ugovornog organa. U velikom broju slučaja ponuđači neosnovano ulažu žalbe, a sam postupak dobivanja rješenja po žalbi zna trajati dugo i uskraćuje vrijeme ugovornim organima u procedurama nabavke, tako da dolazimo u situaciju da većinu vremena  ugovorni organ ne može da utječe na postupak nabavke jer zavisi od Zakona i od drugih institucija - navode i dodaju:

- Naglašavamo, sam postupak je pokrenut na vrijeme, ali ugovorni organ nije mogao prije završiti isti jer je to van njegove kontrole. Svi ugovori za sve energente su osigurani i započeta je njihova realizacija, te se u najskorije vrijeme očekuje rješenje ovog problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.