Govoreći o razlozima Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza, navodi za Faktor kako im je preče lobiranje u Parlamentu FBiH za donošenje zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM.

VEZANI TEKST - Šatorović: Sindikati koji ne izmire dugovanja za članarine, nakon kongresa će izgubiti status članice SSSBiH

- Kao što je već poznato, Savez samostalnih sindikata BiH pokrenuo je ranije kampanju koja se odnosi na donošenje Zakona o minimalnoj plaći po kojem bi minimalna plaća trebala biti 1.000 KM. Tekst zakona usvojen je u Zastupničkom domu FBiH u formi nacrta početkom oktobra 2022. godine te upućen u javnu raspravu. Nakon provedene javne rasprave ovaj zakon bi se trebao naći u formi prijedloga i shodno ranijem zaključku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, usvojen u paketu sa izmjenama zakona o doprinosima i porezu na dohodak.

Imajući u vidu činjenicu da se radi o izuzetno važnim zakonima u ovom trenutku od kojih bi radnici trebali imati koristi u smislu povećanja plaća, aktivnosti Saveza su najviše usmjerene na lobiranje kako bi se ovi zakoni što prije usvojili zbog čega je prolongirano održavanje Skupštine Saveza samostalnih sindikata BiH - rekao nam je Šatorović.

Dodaje da granski sindikati koji ne plaćaju članarinu SSSBiH neće moći učestvovati u radu i odlučivanju na skupštini dok ne izmire svoje obaveze prema Savezu.

- Očekujemo da će se i granski sindikati konačno otgrnuti iz ralja politike i početi raditi za interese radnika, a ne za interese sitnih politika i svoje lične interese, što trenutno rade - kazao je Šatorović.