open-navfaktor-logo
search
Najavljene blokade
Zastrašivanja aktivista i novinara uoči današnjih protesta u Srbiji
Srbijanski MUP upozorio je u subotu uoči najavljenog ekološkog protesta i blokade cesta da je svako onemogućavanje prometa "kršenje zakona" te da će za sve što se može dogoditi na skupovima koji nisu prijavljeni ili odobreni sukladno zakonu "svu odgovornost snositi isključivo organizatori".
04.12.2021. u 14:00
get url
text

U Beogradu i u još pedesetak gradova diljem Srbije u 14 sati zakazani su protesti uz blokade saobraćajnica u okviru pokreta Ekološki ustanak kojem je cilj spriječiti usvajanje zakona o eksproprijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto".

Organizatori skupova izvještavaju na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i loklane medije koje policija upozorava na krivičnu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u protestima i izvještavanja, prenosi Hina.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tokom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati" s protesta. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta.

Novinarima N1 koji redovno izvještavaju o protestima u kontekstu opće društvene i političke atmosfere, ali i njihovim porodicama upućene su i direktne prijetnje uz optužbe da "propagiraju fašizam" i "pozivaju na građanski rat".

- Želim reći da sutra ne plačete zbog toga što se dogodilo ili što se vašim bližnjim dogodilo. Vi, baš Vi, N1 ste uzrok, povod i bit ćete žrtve. Ne vjerujete? - jedna je od poruka koje su novinari N1 prijavili policiji, Stalnoj radnoj grupi za sigurnost novinara i regionalnoj mreži Safe journalist.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.