U Beogradu i u još pedesetak gradova diljem Srbije u 14 sati zakazani su protesti uz blokade saobraćajnica u okviru pokreta Ekološki ustanak kojem je cilj spriječiti usvajanje zakona o eksproprijaciji i referendum o promjeni Ustava, te onemogućiti projekt eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji korporacije "Rio Tinto".

Organizatori skupova izvještavaju na društvenim mrežama o pritiscima na aktiviste i loklane medije koje policija upozorava na krivičnu odgovornost jer skupovi nisu odobreni, sugerira da se odustane od sudjelovanja u protestima i izvještavanja, prenosi Hina.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je bojazan za sigurnost novinara zbog "provođenja pritiska i zastrašivanja", navodeći da su pripadnici MUP-a već tokom ranih jutarnjih sati i prijepodneva išli "po domovima i redakcijama novinara i govorili kako ne bi trebali izvještavati" s protesta. U pojedinim slučajevima novinare su označavali i kao organizatore protesta.

Novinarima N1 koji redovno izvještavaju o protestima u kontekstu opće društvene i političke atmosfere, ali i njihovim porodicama upućene su i direktne prijetnje uz optužbe da "propagiraju fašizam" i "pozivaju na građanski rat".

- Želim reći da sutra ne plačete zbog toga što se dogodilo ili što se vašim bližnjim dogodilo. Vi, baš Vi, N1 ste uzrok, povod i bit ćete žrtve. Ne vjerujete? - jedna je od poruka koje su novinari N1 prijavili policiji, Stalnoj radnoj grupi za sigurnost novinara i regionalnoj mreži Safe journalist.