Klub zastupnika SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona na sutrašanjoj sjednici predložit će da se dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke, proglasi personom non grata u TK, saznaje Faktor. U inicijativi koja je upućena predsjedniku Skupštine TK Handke označen kao "negator genocida".

- Završna faza genocida, prema opće prihvaćenoj i naučno utemeljenoj definiciji je negiranje genocida, a Peter Handke je uprkos svim presudama Međunarodnog suda u Hagu i svjedočenjima preživjelih žrtava genocida negirao i nastavlja da negira genocid u Srebrenici. Kontroverzni austrijski književnik Peter Handke ne mijenja svoje stavove, planira dolazak u našu zemlju i posjetu majkama Srebrenice, što bi izazvalo dodatno poniženje žrtava genocida - navodi se u obrazloženju incijative.

Također, navodi se, da je poznato da je Peter Handke za vrijeme agresije na BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s ratnim zločincima.

- Dodjeljivanje Nobelove nagrade ovakvoj osobi je nova uvreda za žrtve genocida, a njegova posjeta Bosni i Hercegovini izazvala bi dodatno poniženje svih žrtava velikosrpske agresije - zakljčeno je u incijativi Kluba zastupnbika SDA.