Četvrta hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, zakazana je za danas. 

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH krajem novembra razmotrila je podobnosti te podržala kandidaturu i dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Za davanje preporuke za njegovo imenovanje tada je glasalo osam članova komisije, dok je šest članova bilo protiv.

Predsjedništvo BiH je na sjednici 19. novembra donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Zastupnički dom bi, također, trebalo da obavi imenovanje članova stalnih komisija Doma: Ustavnopravne komisije, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku, trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Predsjedavajući Zastupničkog doma državnog parlamenta Denis Zvizdić jučer je izjavio novinarima kako očekuje da će danas biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Centralna izborna komisija BiH i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH - istaknuo je Zvizdić.