open-navfaktor-logo
search
Hitna sjednica
Zastupnički dom PSBiH danas o migracijama i pravosuđu
Prva hitna sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma za rad, odnosno sjednici nisu prisustvovali predstavnici stranka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska
14.06.2019. u 08:21
get url
text

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) sazvala je za danas drugu hitnu sjednicu tog doma u ovom mandatu o pitanju migracija.

Pred zastupnicima je Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Prva hitna sjednica nije održana jer nije bilo kvoruma za rad, odnosno sjednici nisu prisustvovali predstavnici stranka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska zbog čega nije bilo kvoruma za punopravno odlučivanje te je Krišto sjednicu prekinula.

Ovakav scenarij najavili su odmah po sazivanju današnje sjednice poslanici Saveza nezavisnih socijaldmeokrata (SNSD) i zastupnici Srpskog kluba koji ni prvoj sjednici nisu prisustvovali jer održavanje sjednice uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministra BiH nakon izbora održanih prošle godine.

Na ovakav potez su se odlučili bez obzira što je pitanje migrantske krize sve više zabrinjavajuće imajući u vidu da je u ovoj godini u BiH ušlo više od 9.000 migranata, što je za oko 150 posto više nego za isti period prošle godine.

Oni su većinom smješteni na području Unsko-sanskog kantona zbog čega su u tamošnje lokalne vlasti nekoliko puta tražile podršku državnih nadležnih institucija, upozoravajući na probleme s kojima su suočeni i nemogućnošću da lokalna zajednica samostalno odgovori na njih.

Problem predstavlja i činjenica da su migranti uglavnom u tranzitu kroz BiH jer imaju namjeru doći do zapadnih zemalja u potrazi za boljim životom, ali nadležne institucije susjedne Republike Hrvatske im to ne dozvoljavaju te migranti ostaju u BiH.

Prije četiri dana Hrvatska je podigla i visoku metalnu ogradu sa šiljcima na graničnom prijelazu Maljevac, a namjera MUP-a Republike Hrvatske je da sličnu ogradu postave i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok.

Druga tačka dnevnog reda o kojoj bi zastupnici trebali danas raspravljati, ukoliko sjednica bude održana, pitanje je aktuelne situacije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije.

Kao materijal za ovu sjednicu predložen je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za prošlu godinu kojeg trenutno potresa afera u kojoj se prvi čovjek te nezavisne institucije Milan Tegeltija dovodi u vezu s koruptivnim radnjama u krivičnim istragama.

Sazivanje hitne sjednice zatražili su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Partije demokratskog progresa (PDP), Srpske demokratske stranke (SDS), Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB), Naše stranke (NS), Nezavisnog bloka (NB) i Pokreta demokratske akcije (PDA).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.