Iz Tužilaštva je pojašnjeno da je pritvor predložen i zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, pomagače i saučesnike, kao i uništavanja, skrivanja i krivotvorenja dokaza ili tragova važnih za krivični postupak, ali i mogućnosti ponavljanja izvršenja djela, te radi zaštite javnog reda i sigurnosti građana.

VEZANI TEKST - Osumnjičeni za terorizam izručen bh. pravosuđu

- Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva i tereti se da je 2014. godine otputovao u Siriju, gdje se priključio formacijama u okviru terorističke organizacije "Al-Nusra Front", koja je od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) proglašena terorističkom organizacijom - saopćeno je iz Tužilaštva.

Kako je navedeno, Vuković je u Siriji boravio sve do 2019., nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu BiH 22. oktobra ove godine.

Ranije je iz Tužilaštva navedeno kako se, prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni priključio formaciji "Al-Nusra Front", gdje je zajedno s drugim državljanima BiH, u okviru jedinice "Hattab", učestvovao u terorističkim aktivnostima ove skupine, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prikupljeni su dokazi, kako je rečeno u Tužilaštvu, koji ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura takozvanog ISIL-a.