open-navfaktor-logo
search
Zločini u Tesliću
Zatraženo od Suda u Beogradu da preuzme izvršenje kazne zločinca Kezunovića
Državni sud je nadležnim organima Srbije poslao zamolnicu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora za Dragomira Kezunovića, osuđenog na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Teslića, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
07.10.2020. u 11:50
get url
text

Kezunović je više od dvije godine nedostupan pravosuđu u BiH, a nakon što se nije pojavio na izricanju prvostepene presude, Državni sud mu je odredio pritvor i dao nalog da se za njim raspiše međunarodna potjernica.

U Sudu podsjećaju da se Kezunović ne nalazi na izdržavanju kazne, te da su pored naloga za raspisivanje potjernice, zamolnicom preko Ministarstva pravde od nadležnih organa Srbije zatražili preuzimanje izvršenja kazne zatvora na koju je osuđen u BiH.

- Sud raspolaže informacijom da je postupak priznanja strane sudske odluke osuđenog Dragomira Kezunovića pred Višim sudom u Beogradu – Odjeljenje za ratne zločine, u toku. Ovaj sud drugim informacijama u ovom predmetnom slučaju ne raspolaže - naveli su u Sudu BiH.

Zajedno s Kezunovićem su za zločin protiv čovječnosti osuđeni Dragan Marjanović, kojem je također izrečena kazna od 14 godina zatvora, te Saša Gavranović, Vitomir Dević i Zoran Šljuka, koji su u konačnici osuđeni na po 15 godina zatvora. Njih peterica su proglašeni krivima po optužbi da su 28 civila koji su bili zatvoreni u policiji u Tesliću i zatvoru "Pribinić", u noći između 17. i 18. juna 1992. odveli na planinu Borje, gdje su ih ubili.

Prema presudi, Marjanović je bio komandir voda Vojne policije Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici tog voda te istovremeno i pripadnici vojnog dijela formacije "Miće". S njima je bio optužen i Dario Slavuljica, ali je ranije osuđen na osam godina zatvora nakon što je s Tužilaštvom BiH sklopio sporazum o priznanju krivice.

Ranije je iz Suda BiH saopćeno da je Kezunović nastanjen u Novom Sadu u Srbiji, te da tokom predmetnog krivičnog postupka Državno tužilaštvo nije predlagalo da mu se odrede mjere zabrane ili mjera pritvora jer je optuženi redovno dolazio na nastavke glavnih pretresa.

Nakon što je presuda postala pravosnažna, Interpol je raspisao potjernicu i za Marjanovićem. Iz Suda BiH su, s druge strane, potvrdili da se Šljuka, Gavranović i Dević nalaze na izdržavanju svojih kazni u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Foči.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.