Američka skijašica Mikaela Shiffrin je po četvrti put u karijeri postala pobjednica Svjetskog kupa i vlasnica velikog Kristalnog globusa.

Bh. skijašica Elvedina Muzaferija skrenula je pažnju na sebe dobrim rezultatima.

VEZANI TEKST - Elvedina Muzaferija postigla najbolji rezultat u historiji bh. skijanja u Svjetskom kupu

Datum 12. decembar 2021. godine će ostati u lijepom sjećanju za bh. skijašicu i zimske sportove u našoj državi. Taj dan je ostvarila najbolji rezultat bh. skijanja u historiji Svjetskog kupa.

Muzaferija je utrku Super G u St. Moritzu završila na 18. mjestu, što joj je na kraju donijelo 13 bodova u Svjetskom Kupu. Naša najbolja skijašica je utrku završila s vremenom 59.41, što je za 1,6 sekundi sporije od Italijanke Federice Brignone koja je ostvarila trijumf.

Ti bodovi su Bosni i Hercegovini donijeli plasman među 20 najboljih skijaških nacija na svijetu.

Zahvaljujući rezultatim Muzaferije, naša zemlja je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu imala rezervisano dodatno mjesto za djevojke.

Najbolja bh. skijašica zauzela je i 21. mjesto u utrci spusta u švicarskoj Crans-Montani, čime je ostvarila rezultat karijere u spustu.

VEZANI TEKST - Muzaferija je dan poslije također završila utrku, te zauzela 29. mjesto.

Dobrim rezultatima najbolja bh. skijašica inkasirala je određenu novčanu cifru.

Muzaferija je u sezoni 2021/2022 inaksirala 3.250 švicarskih franaka, što je postavlja na 91. mjesto najplaćenijih skijašica u prethodnoj sezoni.

Na prvom mjestu po zaradi nalazi se Petra Vlhova iz Slovačke sa 408.332 švicarskih franaka.

Pobjednica Svjetskog kupa Mikaela Shiffrin je drugoplasirana sa 406.745, dok krug TOP 3 zatvara italijanska skijašica Sofia Goggia sa zarađenih 309.250 švicarskih franaka.

Kompletnu listu zarade skijašica i skijaša možete pogledati OVDJE