open-navfaktor-logo
search
Blokade u gradovima
Završeni protesti diljem Srbije: Vučić obećanjima o izmjeni zakona smirivao građane
Završeni su protesti ekoloških udruženja u Srbiji koja su danas u nekoliko gradova organizirali blokade saobraćajnica.
04.12.2021. u 20:38
get url
text

Namjera je bila poslati poruku neslaganja zbog Zakona o eksproprijaciji, Zakona o referendumu i najave izgradnje rudnika litijuma u blizini Loznice.

Dvosatno okupljanje završeno je u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu, Čačku, Subotici, Nišu, Novom Pazaru...

VEZANI TEKST - Građani širom Srbije protestuju, blokirali saobraćajnice

Kako javljaju Aljazeerini reporteri, na autoputu E-70 kod mosta Gazela, dogodio se i incident kada je grupa mladića u kapuljačama došla je na nadvožnjak sa bakljama čiji je plamen padao na automobile i okupljene demostrante.

No, građani su se u nekoliko minuta organizirali i otjerali grupu mladića.

Inače, tokom protesta zabilježeno je više incidenata. U Novom Sadu došlo je do masovne tučnjave, a napadnuta je i grupa studenata.

Nekoliko incidenata dogodilo se u Beogradu, a incidente bilježi i nekoliko ostalih gradova. Brojni svjedoci govore o mladićima u fantomkama koji su napadali demonstrante, a zabilježeno je i nekoliko napada na novinarske ekipe.

U nekim situacijama došlo je do sukoba između demonstranata i nervoznih vozača, od kojih su neki satima morali čekati da blokada završi.

Svi građani koji su se danas okupili poručili su predstavnicima vlasti da neće dozvoliti otimanje vode, zraka i zemlje i da neće dozvoliti da se zakoni donose na štetu građana Srbije.

Ovo je njihovo drugo okupljanje na ulicama Srbije jer predsjednik Aleksandar Vučić nije ispoštovao njihov zahtjev od prošle subote, a to je da vrati Skupštini zakon o eksproprijaciji za koji kažu da predstavlja čisto otimanje imovine.

Najspornija su dva momenta, to što je pojam javne svojine proširen i da nadležni sada imaju mogućnost da projektom od javnog interesa proglase i one projekte koji su potpisani na osnovu međunarodnog ugovora, ali i zbog toga što je cijela procedura ubrzana, pa će građanima imovina biti oduzimana u roku od nekoliko dana.

Sve to vjeruju da je u vezi sa projektom "Rio Tinto", odnosno planovima australijsko-engleske kompanije da u dolini rijeke Jadar, u okolini Loznice, otvori rudnik litija.

Vučić je danas razgovarao sa mještanima okolnih sela, koja bi bila urožena otvaranjem rudnika. Prethodno su mještani rekli da se neće sastati sa Vučićem, ali se jedan broj ipak sastao sa njim.

VEZANI TEKST - U Novom Sadu tuča između grupe mladića i demonstranata, ima povrijeđenih

Nakon što ih je saslušao, Vučić je u Gornjim Nedeljicama mještanima rekao da će predložiti da se naprave Izmjene i dopune zakona o eksproprijaciji, koji bi po hitnoj proceduri ušao u Skupštinu, kako bi mogao da bude usvojen prije Nove godine.

Kazao je da Zakon o eksproprijaciji nije protivustavan, a da je rok za potpis 10. decembar. Dodao je da će sa takvom idejom izaći do ponedjeljka.

- Nećemo donostiti nikakve nove odluke što se tiče konačnog postojanja rudnika. Tu odluku ćete donijeti vi. Samo hoću da imate sve informacije, i po tom pitanju ćemo pomoći i nikome nećemo dozvoliti da vas vara, obmanjuje, već ćemo da gledamo da pomognemo, ali ništa više od toga - rekao je Vučić mještanima doline Jadra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.