U tuči je učestvovalo stotinjak ljudi, a mladići koji su izazvali tučnjavu pobjegli su, prenose agencije.

Prema izjavama očevidaca, mladići koji su izazvali incident pojavili su se iz pravca kolone blokadom zaustavljenih vozila, ali se nisu nalazili u toj koloni te su demonstrante gađali kamenjem.

Prema informacijama s terena u ovome gradu ima napada i na novinare koji izvještavaju s protesta, prenijela je Beta.

Jedan mladić je pretučen tokom protesta u Novom Sadu, javila je reporterka N1 navodeći kako se radi o fudbalskom navijaču.

Do manjeg incidenta došlo je i u Novom Beogradu kada su nepoznati muškarci napali novinara Novinske agencije FoNet dok je s terena izvještavao o najavljenim blokadama saobraćajnica.

Prema medijskim izvještajima, na protestima nema uniformiranih policijskih službenika, ali novinari tvrde kako su oni prisutni u civilu.

U nekoliko gradova dronovi nadziru demonstrante.

Hiljade demonstranata širom Srbije blokiralo je saobraćaj u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji protestujući protiv projekta eksploatiranja litija u zapadnoj Srbiji.

VEZANI TEKST - Građani širom Srbije protestuju, blokirali saobraćajnice

Protekloga vikenda proteste i blokade saobraćajnica obilježile su napetosti i sukobi, a najoštriji je dokumentiran snimkama na društvenim mrežama kada je čovjek na demonstrante krenuo bagerom. Potom je na aktiviste i građane nasrnula grupa mladića s kapuljačama na glavi te letvama i čekićima u rukama.

"Ekološki ustanak" okuplja desetak nevladinih organizacija, građanskih inicijativa i organizacija koji žele spriječiti usvajanje zakona o eksproprijaciji i referendumu o promjeni Ustava, kao preduvjet početku projekta rudarenja litija, a vladajuće stranke optužuju ih za političke ambicije i pokušaj svrgavanja s vlasti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Ukoliko uvjeti demonstranata ne budu usvojeni, protesti će biti održani i idućega vikenda, a trajat će sat duže, najavili su organizatori.