Četvrtak, 21.09.2023.
FOTO: Ajdin Cocalić

Završeni protesti ispred OHR-a; Aganović poručio: Ako Schmidt ne odustane, građani BiH neće mirno posmatrati

Razišla se grupa građana koja je jutros nastavila sinoćnje proteste ispred OHR-a povodom najava da bi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uskoro mogao nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

Mujo Aganović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara Federacije BiH, najavio je kako će se građani ponašati u skladu sa ponašanjem visokog predstavnika Christiana Schmidta.

VEZANI TEKST - Hiljade građana zatražilo Schmidtovu ostavku, protesti se nastavljaju, dio ostaje da noći

-  Ukoliko visoki predstavnik odustane od onoga što je najavljeno kroz medije, a na štetu države BiH kao demokratske, mi ćemo pozdraviti takvu odluku, priznati i iskazati da je razum nadvladao. Ukoliko ipak bude obratno, u tom slučaju, građani BiH neće to mirno posmatrati i na svoj način će odgovoriti na takvu odluku. Ići ćemo čak u pravcu da tražimo zasjedanje Vijeća sigurnosti - kazao je Aganović.

Trolejbuski saobraćaj od 11.15 sati počeo je raditi, potvrdili su iz GRAS-a, nakon što je zbog protesta bio obustavljen.

Ismeta Smajlović iz neformalne grupe građana Restart, kazala je da će njene kolege iz Tuzle sutra doći ispred zgrade OHR-a kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo i kako bi dali podršku protestima građana Sarajeva.

- Mislim da je protest prošao u najboljem redu bez incidenata. Iznijeli smo svoje zahtjeve, a prisustvoval je i naša članica Azra Zornić. Imamo inforamciju da se sutra održati novi protesti od 13 sati neformalne grupe građana Restart iz Tuzle - kaže Smajlović, prenosi N1.

VEZANI TEKST - Protesti ispred OHR-a nastavljaju se i danas, demonstranti poručili da čekaju obraćanje Schmidta

Naime, na ovo okupljanje građana pozvali su Dervo Sejdić te političke stranke, a najavljen je bio i dolazak boraca, studenata...

Ono što je za stranke sa sjedištem u Sarajevu sporno u Schmidtovom tekstu izmjena i dopuna Izbornog zakona je predložena popuna Doma naroda Parlamenta FBiH koja glasi da "ako bošnjačko, hrvatsko i/ili srpsko stanovništvo kantona prema posljednjem popisu stanovništva čini manje od tri posto ukupnog stanovništva istog konstitutivnog naroda u Federaciji, nijedno mjesto neće biti dodijeljeno iz tog kantona tom konstitutivnom narodu".

Prema prvim procjenama, ovom protestu prisustvovalo je više od sedam hiljada građana, saopćeno je sinoć iz Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.
Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh