open-navfaktor-logo
search
Zavod Pazarić
Završeni protesti pred Vladom, Drljača nema objašnjenje zašto je smijenjen direktor Salić
Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku da se smijeni direktor, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić
22.11.2019. u 12:14
get url
text

Pred zgradom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu i danas u 12 sati okupila se grupa građana koji protestuju zbog stanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Njih oko stotinjak blokirali su saobraćaj u ulici Hamdije Ćemerlića gdje je smještena Federalna vlada. 

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela odluku da se smijeni direktor Redžep Salić, te Upravni i Nadzorni odbor Zavoda Pazarić.

Na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade FBiH novinarima se nešto prije 13 sati obratio resorni ministar Vesko Drljača. 

-Smjena je samo jedan dio procesa vezanog za Pazarić. Nadležni organi provode istražne radnje i sve ono što se utvrdi bit će procesuirano - rekao je Drljača. 

On je kazao da je prvi put vidio fotografije vezane djece kada ih je zastupnica Sabina Ćudić dala medijima. 

Od 2009. godine do sada uloženo je više od dva miliona KM u Zavod Pazarić, podatak je koji je ministar iznio pred novinarima. 

Ministrica Elvira Dilberović rekla je da je Vlada jutros više od dva sata raspravljala o stanju u Pazariću. Istakla je da do sada nikada nisu u Pazariću provođene preporuke koje su davane za tu ustanovu, a koje je davala Vlada, tačnije ministarstvo kojim ona rukovodi, kao i Ministarstvo zdravstva. 

Novinari su danas pitali zašto je smijenjen direktor Redžep Salić, koji je prvi javno ukazao na kriminal?

-Prijedlog Mnistarstva je bio da se smijeni Upravni i Nadzorni odbor, ali odluka Vlade je takva kakav je - rekao je Drljača, izbjegavajući direktan odgovor na pitanje zašto je smijenjen. 

On je ustvrdio da Vlada FBih nikada nije dobila zvaničan dokument kojim se ukazuje na zloupotrebe u Zavodu Pazarić, a u pogledu načina i tretmana štićenika.

-U neku ruku možemo reći i da zahvaljujemo Sabini Ćudić, ali smatramo da to nije uradila na pravi i etičan način. Trebala je obavijestiti nadležne institucije - rekao je Drljača te dodao da sve informacije koje su se ovih dana pojavile u javnosti, a tiču se Pazarića, treba provjeriti i utvrditi gdje su zakazale nadležne službe. 

Federalna ministarstva, kao i inspekcije, zaduženi su da izvrše reviziju i u potpunosti sagledaju stanje u svim sličnim ustanovama u Federaciji BiH.

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati u videu ispod: 

U međuvremenu, ispred zgrade Vlade FBiH okupljeni su se obratili i iznijeli svoje zahtjeve prema Vladi. Majka djeteta sa posebnim potrebama poručila je da nisu dovoljne samo smjene i da građani traže krivično gonjenje odgovornih za stanje u Zavodu Pazarić.

Građani su danas iznijeli i nekoliko svojih zahtjeva koji su upućeni federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači. Nakon toga počeli su se razilaziti. 

Na protestima danas se spominjalo kako će se građani okupiti i sutra, najvjerovatnije ispred Vječne vatre. 

{$galerijaFotografija}

 

Protesti zbog Pazarića, 22.11.2019.
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.