Poludirigovani žrijeb, nikada čudnije određivanje grupa za kontinentalno takmičenje, UEFA EURO 2020 održat će se u subotu, 30. novembra, u Bukureštu (Rumunija) sa početkom u 18 sati.

U prvoj jakosnoj grupi prilikom žrijeba naći će se: Belgija, Italija, Engleska, Njemačka, Španija i Ukrajina. U drugom šeširu će biti Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Holandija i Rusija, dok su u treći svrstani Turska, Portugal, Danska, Austrija, Švedska i Češka Republika.

U posljednjoj jakosnoj grupi su Vels, Finska i pobjednici baraža iz grupe A (Island, Bugarska, Mađarska ili Rumunija), B (Bosna i Hercegovina, Slovačka, Republika Irska ili Sjeverna Irska), C (Škotska, Norveška, Srbija ili Izrael) i D (Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo ili Bjelorusija).

Poznato mnogo stvari

Već se zna da će u grupi A, koja će se igrati u Rimu i Bakuu, nositelj biti Italija. U ovoj grupi iz posljednje jakosne grupe igrat će i Finska ili Vels.

U grupi B u Saint Petersburgu i Copenhagenu poznato je da će biti Belgija, Rusija i Danska, te iz četvrtog šešira Finska ili Vels.

U Amsterdamu i Bukureštu igrat će se grupa C. Uoči subotnjeg žrijeba izvjesno je će u njoj igrati Ukrajina i Holandija. U grupi C će, uz neku od reprezentacija iz trećeg šešira, i pobjednik play-offa A ili D.

Engleska će biti nositelj u grupi D (London, Glasgow), u kojoj će igrati i pobjednik baraža grupe C.

Španija će predvoditi selekcije u grupi E (Bilbao, Dablin), gdje će i pobjednik iz baraža B.

U grupi F (Minhen, Budimpešta) igrat će Njemačka. Zna se da će tu biti i pobjednik play-offa iz grupa A ili D.

Utakmice baraža za UEFA EURO 2020 po svim grupama igrat će se od 26. do 31. marta, nakon kojih će biti poznata i četiri preostala učesnika Evropskog prvenstva.

S obzirom na to da su i Rusija i Danska učesnici i domaćini UEFA EURO 2020, žrijebom obavljenim 22. novembra odlučeno je da će Danci ugostiti Ruse u utakmici grupe B.

Ograničenja samo za grupnu fazu takmičenja 

Na osnovu ranijih odluka Izvršnog komiteta UEFA-e u grupnoj fazi takmičenja neće se moći sastati Bosna i Hercegovina i Kosovo, Srbija i Kosovo, te Rusija i Kosovo, kao i Rusija i Ukrajina (što je već poznato jer su razdvojeni u grupama). Utakmice Kosova sa BiH i Srbijom neće se svakako moći dogoditi tokom grupne faze takmičenja jer su sve tri reprezentacije učesnice baraža i bit će u različitim grupama ukoliko izbore plasman na EURO 2020. Kosovo će, plasirali se, na EP-u igrati u grupi C ili F.

- Sva ograničenja odnose se samo na grupnu fazu. Stoga, ne može se isključiti da se spomenuti nacionalni timovi eventualno sastanu tokom nokaut faze turnira - potvrdili su danas iz Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), javlja Anadolu Agency (AA).

Predstojeće Evropsko prvenstvo igrat će se od 12. juna do 12. jula iduće godine. Turnir se biti otvoren na stadionu Olimpico u Rimu (Italija), a završnica, odnosno mečevi polufinala i finale igrat će se na Wembleyju u Londonu (Engleska).

Titulu prvaka Evrope brani Portugal.