Afera koje se posljednjih mjeseci dovode u vezu sa čelnicima vlasti u Srbiji dobit će sutra posve novu dimenziju kaznenom prijavom protiv predsjednika Aleksandra Vučića i njegovog brata

Andreja, kojeg se dovodi u vezu sa plantažom marihuane na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" u Vojvodini, a prijavu će podnijeti njegov politički saveznik kako bi se sprala ljaga sa njegovog imena.

Kaznenu prijavu protiv sebe najavio je sam Vučić, kazavši da će je podnijeti potpredsjednik njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kako bi se, pokretanjem istražnog procesa pred policijom i tužilaštvom otkrila istina o "Jovanjici" na kojoj je, uz organsko povrće, uzgajana i marihuana.

- Vučević će podnijeti prijavu protiv mene i Andreja zbog Jovanjice, da nas nadležni saslušaju i donesu zaključke - rekao je Vučić novinarima jučer, tokom predstavljanja ruskih helikoptera na vojnom aerodromu u Batajnici, reagirajući na optužbe iz opozicije da je uhapšeni Koluvija poslije intervencije policije prvo zvao Vučićevog brata Andreja.

Taj navodni poziv Koluvije bratu predsjednika države službeno je prošle sedmice na press konferenciji demantirao i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je i visoki dužnosnik SNS-a, kazavši kako ni on lično nikada nije vidio Koluviju niti ga poznaje, prenosi Hina.

Aferu "Jovanjica" pokrenuo je, sasvim slučajno, jedan policijski službenik otkrivši neovlaštenu upotrebu policijske rotirke i krivotvorenu policijsku iskaznicu osobe zaustavljene zbog nasilničke vožnje autocestom.

Ispostavilo se da je riječ o Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog dobra "Jovanjica", koji je iz državnog budžeta dobio poticaj za uzgoj organske hrane na farmi pored Stare Pazove, u Vojvodini.

Policija je, nakon hapšenja 14. novembra Koluviju, zbog krivotvorene policijske iskaznice i neovlaštenog korištenja policijske svjetlosne signalizacije na automobilu, daljnjom provjerom na farmi otkrila i plantažu za uzgoj marihuane i laboratoriju za proizvodnju droge, 800 kilograma suhog kanabisa, te više hiljada stabljika sirove biljke, čija će težina biti utvrđena nakon sušenja.

Premda takve akcije - ne samo zbog nesvakidašnjeg otkrića o načinu i okolnostima uzgoja marihuane, već i po količini zaplijenjene droge - obično postanu razlogom promptnog službenog oglašavanja ministarstva unutarnjih poslova, saopćenje je izostalo duže od sedam dana, što je u javnosti potaknulo brojna nagađanja i optužbe koje su uhapšenog Koluviju dovele u vezu sa bratom predsjednika Srbije.

Na press konferenciji u subotu prošle sedmice Stefanović je kategorički odbio vezu Koluvije s bratom šefa države i bilo kim iz vlasti.

- Mnogo spinova i laži, a u stvari je to služilo samo da se negativna slika baci na dobru akciju policije. Ova akcija je rezultat rada države - kazao je Stefanović.

Najavljeni podnositelj kaznene prijave Miloš Vučević u subotu je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako prijava sadrži "sve navode" kojim je javnost bila „bombardirana prethodnih 20 dana“ i u kojima je naveden "niz optužbi na račun i Aleksandra i Andreja Vučića".

- Bit ove prijave je da više niko nema pravnog prostora da kaže: „neko treba reagirati“ i da se krene u postupke u koje treba krenuti, kako bi svakom u Srbiji bilo jasno šta je istina o Jovanjici - da li je neko iz vlasti pomagao i učestvovao u tome, da li ima učestvovanja Aleksandra i Andreja Vučića, ili su oni koju su sve to tvrdili gnusno lagali - rekao je Vučević.

On je naglasio da će, podnošenjem kaznene prijave, tužilaštvo imati „akt po kojem bi trebalo djelovati“ i započeti proces "da ne ostane sumnja".

- Sada ćemo to istjerati do kraja - izvolite krenuti i provjerite činjenice i obavijestite javnost šta je tačno - rekao je Vučević.

Evropska komisija je sredinom novembra u svom polugodišnjem izvještaju o napretku Srbije u vladavini prava navela da je Srbija napredovala u zakonodavnoj i institucionalnoj reformi nekih oblasti, ali da treba ubrzati reforme u oblasti pravosuđa, slobode izražavanja, sprečavanju korupcije i organiziranog kriminala.