open-navfaktor-logo
search
Odali počast
Zbog čega su igrači Borca u Širokom Brijegu nosili crne trake?
Fudbaleri Borca u zaostaloj utakmici prvog kola Premijer lige Bosne i Hercegovine savladali su Široki Brijeg na stadionu Pecara rezultatom 2:0.
27.09.2023. u 21:23
get url
text

Pogotke za tim Vinka Marinovića postigli su Jovo Lukić u petoj i Damir Hrelja u osmoj minuti.

Široki Brijeg je do ove utakmice bio jedini neporaženi tim u Premijer ligi BiH, a Borac je slavio šesti put u nizu i preuzeo vrh premijerligaške tabele.

Interesantno, igrači Borca su u Širokom Brijegu nastupili s crnim trakama oko ruke.

Kome su Banjalučani odvali počast nije poznato, a vrlo je moguće da su trake povezane s posljednjim dešavanjima na Kosovu.

I navijači Borca su u finišu meča, po izlasku sa tribina uzvikivali političku parolu "Kosovo je srce Srbije".

Vlada bh. eniteta RS proglasila je 27. septembar Danom žalosti zbog "tragičnih dešavanja na Kosovu".

U Banjskoj, na sjeveru Kosova, gdje većinski žive Srbi, 24. septembra ujutro u pucanju naoružanih Srba koji su blokirali cestu poginuo je jedan kosovski policajac, dok je jedan povrijeđen.

Naoružanu grupu, koja se sklonila u manastir Banjska i njegovu okolinu, opkolila je kosovska policija, a sukobi su nastavljeni na tom području tokom dana.

U akciji u Banjskoj ubijena su najmanje tri napadača, a privedeno je šest osoba, među kojima su dva napadača i četiri osobe koje su radiovezom podržavale napad.

Kosovski premijer Albin Kurti objavio je da je do zuba naoružana grupa od oko 30 ljudi, koje je opisao kao profesionalnu terorističku/kriminalnu strukturu, napala kosovsku policiju i da smatra Srbiju odgovornom za incident.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla saopćio je da je jedan od trojice naoružanih srpskih napadača, terorista, ubijenih u nedelju i Bojan Mijailović, tjelohranitelj šefa Bezbjednosno-informativne agencije u Srbiji (BIA) Aleksandara Vulina.

Istakao je da je Srbija kao država u potpunosti uključena u ovaj napad na Kosovo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.