Stanovnici Naselja heroja Sokolje, sarajevska općina Novi Grad, ogorčeni su zbog činjenice da više od deset godina imaju problema sa neredovnim javnim gradskim prijevozom na relaciji Stup – Sokolje. Iako je o ovom pitanju ranije održan niz sastanaka sa predstavnicima nadležnog Kantonalnog ministarstva i KJKP GRAS problem još uvijek nije riješen, a strpljenje mještana Sokolja je na izmaku i kako kažu ukoliko Kantonalno ministarstvo za saobraćaj u roku od 15 dana ne riješi problem, protestirat će pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

U prostorijama Mjesne zajednice "Naselje heroja Sokolje“ sinoć je održan zbor na kojem su građani iskazali nezadovoljstvo zbog nezainteresiranosti Ministarstva saobraćaja da riješi ovaj problem. Na sastanku su doneseni zaključci koji će nadležnom Ministarstvu biti upućeni, a od kojeg građani zahtijevaju da u roku od 15 dana u potpunosti riješi ovaj problem, davanjem saglasnosti za uvođenje novog prijevoznika na relaciji Stup – Sokolje, ili uvođenjem nove minibuske linije alternativnog prijevoznika na relaciji Otoka – Sokolje. Ukoliko ovaj zahtjev ne bude ispoštovan u navedenom roku, građani će organizirati protestno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.  

Sastanku je prisustvovao veliki broj nezadovoljnih građana. Njihov najveći problem je, kako kažu, neredovan prijevoz i nepoštivanje registrovanog reda vožnje KJKP GRAS. Nakon bezbroj dopisa, zahtjeva i urgencija koje je Savjet MZ "Naselje heroja Sokolje“ putem općinskih službi uputio nadležnom Ministarstvu saobraćaja, naišli su na potpunu nezainteresiranost za rješavanje ovog problema. Istakli su kako samo naselje ima više od 6.000 stanovnika, a da školu pohađa 740 učenika, od kojih deset posto njih ostvaruje pravo na javni gradski prijevoz od škole do kuće i obrnuto. Sa susjednim naseljima Briješće i Zabrđe, čiji stanovnici koriste gradsku liniju Stup – Sokolje više je od 10.000 nezadovoljnih korisnika javnog gradskog prijevoza.

Mještani kažu da na liniji Stup - Sokolje koju održava KJKP GRAS saobraća samo jedno vozilo koje se često kvari, a popravka vozila traje po nekoliko dana. Za to vrijeme GRAS nije u mogućnosti da uputi zamjensko vozilo, pa su stanovnici naselja primorani pješačiti po nekoliko kilometara kako bi došli do prve autobuske stanice ili se snalaziti na druge načine.

Mještanka ovog naselja Elma Huseinović majka je dvoje djece koja pohađaju školu Sokolje, kaže da su djeca i njihovi roditelji, pored činjenice da škola svakog mjeseca redovno plaća kupone za 70 učenika, primorani pješačiti do škole, noseći ruksake teške i po 10 kilograma.

-Obraćali smo se Općini, načelnik je činio sve što može, organizirao sastanke sa predstavnicima Ministarstva, ali problem nije riješen i sve je do Ministarstva. Sramota je da u 21. stoljeću tražimo javni gradski prijevoz. Mi mlađi se možemo snaći nekako za prevoz, ali šta će penzioneri i djeca koja su primorana ići u školu- naglašava ona. 

Ukoliko nadležni ne riješe ovaj problem u roku od 15 dana, mještani ističu da će obavijestiti sve medijske kuće o potpunoj diskriminaciji i oduzimanju prava na dostojanstven život više od 6.000 stanovnika i 700 učenika Sokolja,  stoji u saopćenju općine Novi Grad.