open-navfaktor-logo
search
Traže veće plaće
Zbog štrajka prosvjetara djeca tek dolaze u školu, vrtići prazni
Jutros je počeo štrajk Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS u osnovnim školama i vrtićima
18.09.2018. u 09:38
get url
text
štrajk

U većini osnovih škola i vrtića u Kantonu Sarajevo jutros se nije čula graja djece. Nastava za predškolsku djecu i đake od danas počinje sa dva sata zakašnjenja zbog štrajka Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro za Faktor je kazao da se štrajk provodi u punom kapacitetu.

- Već je drugo zvono zvonilo u školama, a uglavnom nema djece uopće ili ih ima jako malo. Tamo gdje su djeca došla u školu jer nisu znala hoće li biti štrajka ili ne, nismo ih vratili kući, već su ostala tu da se igraju pa ih nastavnici nadgledaju. Sve je bilo bez incidenata i jedinstveno – naveo je Sivro, dodavši da nastava počinje u 9.40 sati, te da će i sutra štrajk početi u 7.35 u školama, a u 7 sati u vrtićima.

Pozvao je Vladu KS da ne vodi pregovore putem medija, već da intenzivno pregovara sa predstavnicima Sindikata.

- Ukoliko se Vlada ne urazumi i ne riješimo situaciju u korist svih i dalje ćemo poduzimati mjere. Jučer su ljudi anketirani i više od njih 350 se izjasnilo da ne žele da prihvate osnovicu od 300 KM niti 305 KM, koju su na jučerašnjoj press konferenciji ponudili predstavnici Vlade, žele pregovore i osnovicu 330 KM – naveo je Sivro.

Predstavnici Sindikata i Vlada sutra će pregovarati o zahtjevima prosvjetara koji u skladu sa potpisanim kolektivnim ugovorom žele povećanje osnovice za obračun plaće sa 290 KM na 330 KM.

- Kada smo zatražili pregovore prije srijede, Vlada KS je to odbila, iz samo njima poznatih razloga. Vidjet ćemo šta će sutra biti, ali pretpostavljamo da se ništa neće riješiti jer će oni tvrdoglavo reći da je to 300 KM. Doktorima su dali povećanje od nekih 80 KM do 180 KM, dakle bili smo upravu kada smo rekli da je doktorima dato 175 KM, a prosvjetnim radnicima se nudi samo 37 KM više. Zbog toga prosvjetni radnici neće odustati do daljnjeg od radikalnih mjera poput štrajka, a da li će biti još radikalnijih mjera, vidjet ćemo – kazao je.

S obzirom na to da je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj istakao da će pokrenuti krivične prijave protiv predstavnika Sindikata, Sivro navodi da ih to neće omesti u štrajku.

- Ne bojimo se, nismo mala djeca. Konsultovali smo naše pravnike da vidimo da li je naša odluka zakonita, i  potvrđeno je da je apsolutno sve po zakonu, upozorenja do dva sata su u skladu sa Zakonom o štrajku. Pozivamo ga da ne diže tužbu sutra već odmah danas da pokaže javnosti da je nesposoban, jer sposobna vlada pregovara, a ne prijeti. Bitno je još naglasiti da je Zolj tražio od ministra Elvira Kazazovića jučer da pošalje obavijest da je štrajk nezakonit, ali Kazazović je ipak pametniji čovjek od njega, odbio je to da uradi jer zna da je ovaj štrajk legalan i legitiman i opravdan i da je na njima sada odgovornost – rekao je Sivro.

Podsjetio je da u skladu sa njihovim zahtjevima o povećanju osnovice na 330 KM, došlo do povećanja plaća u prosvjeti od 80 do 200 KM u zavisnosti od koeficijenta.

- To povećanje svakom radniku ne bi bilo isto, koeficijenti radnica na održavanju čistoće su 18,5. Kada se to pomnoži sa 40 KM koliko tražimo to je 80 KM više. Najviši je koeficijent direktora, to bi značilo da bi direktor JU djeca Sarajeva imao 200 KM više, a svi ostali prosvjetni radnici, sekretari, pedagozi i ostali stručni saradnici sa koeficijentom 3,77 bi imali veću plaću za 140 KM. Spremni smo da pregovaramo ako nas ubijede da nema novca za ovo što tražimo.  Mi smo rekli da je taj iznos između 8 i 10 miliona, ali oni predlažu četiri puta manje što znači da bi oni izdvojili u ovoj godini samo 500.000 KM za plaće u odnosu na 82 miliona budžeta to je smiješna cifra – zaključio je Sivro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.