Preporuka je da se izbjegava boravak na otvorenom u zonama zagađenja zraka, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća.

Osobama sa hroničnim respiratornim i kardiovaskularnim oboljenjima, djeci, trudnicama i starijim osobama, ali i zdravim osobama, preporučuje se da što više vremena provode na svježem zraku i sredinama sa niskim nivoom zagađujućih materija, kao što su okolne planine i izletišta. Pri boravku na otvorenom prostoru, u gradskim zonama, preporučuje se korištenje zaštitnih maski sa odgovarajućim filterima kako bi se ublažio štetni uticaj zraka na zdravlje.

U cilju smanjenja izlaganja stanovništva štetnim materijama, na području općina za koje je proglašeno "Upozorenje", zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, sa mogućnošću temperaturnih izmjena u jutarnjim i večernjim satima, jutarnjom maglom i vjetrom slabog intenziteta, koja će pogodovati lošem kvalitetu zraka.

Podsjećamo, tokom epizode "Upozorenje" zabranjuje se izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom. Obaveza je svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, da smanje temperaturu za minimalno tri stepena. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20 posto.

Zabranjuje se i saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića. Na području općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo zabranjuje se kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i kretanje teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju.

Nalaže se i primjena tzv. "mokrog postupka" za zimsko održavanje cesta od strane komunalnih i drugih ovlaštenih institucija na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama, te na najmanje 40 posto najprometnijih lokalnih cesta.

Proglašenje epizode "Upozorenje" za područja navedenih općina, podrazumijeva da su u tim zonama na snazi ujedno i mjere iz epizode "Pripravnost".

Iz Ministarstva pozivaju sve obveznike primjene Plana interventnih mjera da promptno djeluju kako bi se trendovi zagađenja smanjili.

U uvjetima prekomjerne zagađenosti zraka, posebno treba voditi računa da se ne doprinosi narušavanju kvaliteta zraka neodgovarajućim metodama grijanja stambenih objekata, odnosno da se ne koriste mokra drva, te plastika ili drugi otpad.

Upućen je i apel stanovništvu da reducira korištenje motornih vozila, koliko god je to moguće.