open-navfaktor-logo
search
Glavobolja za UEFA-u
Zbog Zmajeva bi se mogao ponoviti žrijeb grupa za EURO 2020
Zmajevi neće moći igrati u istoj grupi  sa selekcijom Kosova, niti će Kosovo moći biti žrijebano u istu grupu sa Srbijom
17.10.2019. u 12:26
get url
text

Žrijeb grupa za EURO 2020, na koje se reprezentacija Bosne i Hercegovine još može plasirati kroz play-off Lige nacija, održat će se 30. novembra ove godine.

Dvadeset selekcija bit će raspoređeno u šest grupa, a četiri tima priključit će im se u martu sljedeće godine, nakon što se odigraju završni turniri Lige nacija. Na jednom od njih će nastupiti i naši Zmajevi.

Još u vrijeme dok je UEFA-om predsjedavao Michel Platini odlučeno je da će se Evropsko prvenstvo 2020. godine godine igrati u 12 država. Tako će domaćini grupe A bit će Italija (Rim) i Azerbajdžan (Baku), grupe B Rusija (Sankt Peterburg) i Danska (Kopenhagen), grupe C Holandija (Amsterdam) i Rumunija (Bukurešt), grupe D Škotska (Glasgow) i Engleska (London), grupe E Španija (Bilbao) i Irska (Dublin), dok će se grupa F igrati u Njemačkoj (München) i Mađarskoj (Budimpešta).

Reprezentacije država domaćina igrat će na domaćem terenu, pa je tako Italija, koja je pobjednik naše kvalifikacione grupe, automatski smještena u grupu A, dok će Rusija, bila prva ili druga u grupi G, na EP-u igrati u grupi B, a Španija u grupi E.

Najčudnije u svemu je to što bi se žrijeb grupa za EURO mogao ponoviti, i to 1. aprila 2020. godine.

Postoji čitav niz odluka koje bi mogle dovesti do takvog scenarija, a jedan od razloga za ponovni žrijeb mogao bi biti i plasman Zmajeva na kontinentalno prvenstvo. Naime, Zmajevi neće moći igrati u istoj grupi  sa selekcijom Kosova, a Kosovo neće moći biti žrijebano ni u istu grupu sa Srbijom. Ista situacija je i sa reprezentacijama Ukrajine i Rusije, koje su već osigurale plasman na Evropsko prvenstvo.

Dodatni problem UEFA predstavljati ukoliko se reprezentacije svih 12 domaćina kvalifikuju za EP. Italija, Rusija i Španija već su "čekirale" vizu za smotru najbolji evropskih selekcija. Za Njemačku, Engleski i Holandiju to je još samo puka formalnost, a nade još ima i za Mađarsku, Rumuniju i Irsku, dok se Azerbejdžan Škotska i Danska nadaju da bi na EP mogle kroz finalne turnire Lige nacija.

S obzirom na to da će se žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo održati četiri mjeseca prije finalnih turnira Lige nacija, četiri mjesta prilikom žrijeba bit će rezervisana. Problem će biti ukoliko bude popunjena grupa države koja je domaćin, a čija reprezentacija kasnije kroz Ligu nacija eventualno izbori plasman na EURO. U to slučaju UEFA će biti primorana da uprilični novi žrijeb 1. aprila naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.