open-navfaktor-logo
search
Šta je bilo na sjednici
Zbunjeni u CIK-u: Nije pobijedio Duraković, jeste pobijedio Duraković, mandat Pranjiću ili ipak Begiću
Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske te je Izvještaj predstavljen na današnjoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.  
27.10.2022. u 16:18
get url
text

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović potvrdio je kako je Milorad Dodik nakon kontrolnog brojanja ostao kandidat sa najvećim brojem glasova iz reda srpskog naroda za predsjednika RS-a.

Potom, prilikom izlaganja Arnautovića za kandidate za potpredsjednike RS-a došlo je do male rasprave jer, kako izgleda predsjednik CIK-a nije vidio rezultate za razliku od ostalih članova.

Prilikom saopćavanja kandidata sa najvećim brojem glasova iz reda bošnjačkog naroda Aranutović je naveo kako nije došlo do promene, te da to mjesto pirapada Ćamilu Durakoviću. Nakon čega su ga ispravili ostali članovi CIK-a navodeći kako je ipak došlo do promjene za razliku od preliminarnih rezultata, ali da prema novim rezultatima Duraković jeste kandidat sa najvećim brojem glasova iz reda bošnjačkog naroda te da je promjena u tome što je ranije po broju glasova vodio Senad Bratić.

Zatim je Arnautović ponovio kako kandidat Ćamil Duraković kontrolnim brojanjem jeste kandidat sa najviše glasova iz reda bošnjačkog naroda za potpredsjednika RS-a, dok iz reda hrvatskog naroda najviše glasova ima Davor Pranjić gdje je opet došlo do rasprave.

Potom je predsjednik CIK-a upitao:

- Znači pogrešno sam sve rekao? Dajte da vidimo o čemu se radi, onda ja imam pogrešne rezultate - kazao je Arnautović.

Goran Mišković, direktor Glavnog centra za brojanje, uzeo je riječ gdje je pojasnio kako su rezultati za bošnjačkog i srpskog kandidata tačni, no da iz reda hrvatskog naroda najveći broj glasova ima Ivan Begić, a ne Davor Pranjić.

Željko Bakalar, član CIK-a, saopćio je na sjednici da se informirao u vezi s rezultatima za potpredsjednika RS-a i da mu je "glavna kontrola odgovorila da su to Ivan Begić i Ćamil Duraković".

Zatim je Vlado Rogić, član CIK-a, pitao: Imamo li mi ti broj glasova?

- Sad nemamo, je li? Jer je glavna kontrola nama rekla, meni rekla, da je u obje varijante to Danijel Pranjić (Davor Pranjić, op. a.). Onda su meni krivo rekli? - pitao je Rogić. 

Predsjednik CIK-a Arnautović zatim je pojašnjavao: 

- Mi o rezultatima nikada nismo vodili raspravu, niti nas rezultati trebaju interesirati, nego procesi kojima mi rukovodimo. Ali evo, svejedno, moja diskusija je bila na osnovu izvještaja glavne kontrole. Potpuno je u ovom trenutku za donošenje odluke poredak nebitan. To će se utvrditi kao sastavni dio odluke na stranici CIK-a.

VEZANI TEKST - CIK usvojio Izvještaj: Dodik je novi predsjednik RS-a, potpredsjednici Duraković i Begić

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a, kazala je na sjednici da bi voljela, kada bi to bilo moguće, da je razdvojeno utvrđivanje glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a. Ona je stava da kod predsjednika RS-a, što će u ovom slučaju biti Milorad Dodik, ne postoje nikakve dileme, međutim izrazila je sumnju kada je u pitanju utvrđivanje rezultata za potpredsjednike. 

Rekla je da rezultate na 253 biračka mjesta nije moguće utvrditi bez validacije, a što može imati utjecaj na stvarni rezultat izbora za potpredsjednike. Iz tog razloga ona je glasala protiv utvrđivanja rezultata, jer smatra da je na 253 biračka mjesta trebalo ponoviti izbore. 

CIK je na kraju većinom glasova, izuzev članice Bjelica-Prutina, izglasao utvrđivanje rezultata izbora za predsjednika i potpredsjednike RS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.