open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
ZDK sutra dobija 4.500 testova, od FBiH zatražena pomoć u ljekarskom kadru
Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (KŠ ZDK) konstatirao je na današnjoj sjednici da je epidemiološka situacija u tom kantonu i dalje nestabilna, zbog sve većeg broja oboljelih koji trenutno iznosi oko 4.100.
02.11.2020. u 15:28
get url
text

Taj broj, prema riječima ministra zdravstva i predsjednika KŠ ZDK dr. Adnana Jupića, nije realan jer je tokom prošle sedmice zbog nedostatka testova rađen manji broj testiranja.

- Isporuka 4.500 testova za potrebe PCR laboratorija u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj očekuje se najkasnije sutra, a od srijede ovaj kanton će se vratiti na raniji režim testiranja, uz obaveznu racionalnu potrošnju testova – navodi se.

Krizni štab uputio je prema Vladi inicijativu da osigura sredstva za pokrivanje troškova zdravstvenih ustanova za borbu protiv pandemije, koji iznose oko 10 miliona KM.

- Izvjesno je da ćemo od kantonalne Vlade odmah dobiti jedan milion maraka za nabavku nove količine testova, tako da mislim da ćemo sa najavljenom donacijom testova od Federalnog ministarstva zdravstva trajno riješiti pitanje testiranja - rekao je Jupić.

Kako je dodao, bolnice u Zenici i Tešnju izvršile su obaveze iz nove naredbe Kriznog štaba FBiH, ali ostaje problem nedostatka ljekara, posebno infektologa i anesteziologa, s čime se zdravstvo ZDK suočavalo i prije pandemije.

- Ovom kantonu potrebno je 50 infektologa, a ima ih samo šest od kojih su dva ovih dana zaražena koronavirusom. U tom smislu smo se obratili Federalnom ministarstvu zdravstva, koje je ranije izdalo preporuke univerzitetsko-kliničkim centrima i svim zdravstvenim ustanovama da, u slučaju deficita kadra u pojedinim sredinama, izvrši preraspodjelu kadrova. Nadam se da ćemo dobiti pozitivan odgovor - rekao je Jupić.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Press službe ZDK, Krizni štab inicirao je i izmjene Uredbe o načinu zapošljavanja u zdravstvenim ustanovama u vrijeme pandemije.

- Time bi se premostio problem nedostatak definicitarnog kadra, a inicirano je i donošenje izmjena Zakona o javnom redu i miru ZDK, da bi se omogućilo efikasnije postupanje policije u borbi protiv pandemije – ističe se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.