Telegram saznaje da je tužba poslata u Strazbur od kojeg Mamić očekuje da utvrdi kako sudski postupak što je protiv njega vođen na Županijskom sudu u Osijeku nije bio pravedan.

Tužio je Hrvatsku upravo zbog povrede prava na pravično suđenje, ali i kršenje presumpcije nevinosti, kao i zbog nezakonitog oduzimanja imovine od supruge. U njegovo ime tužbu Evropskom sudu za ljudska prava podnijele su advokatice Lidija Horvat i Sandra Marković.

Među argumentima kojima Mamić želi dokazati nepravednost suđenja jeste činjenica da su sudije koje su vodile postupak protiv njega sada pod istragom zbog primanja mita.

Nedavno je Ustavni sud Hrvatske odbio Mamićevu tužbu uz obrazloženje da je sam korumpirao sudije, pa se stoga ne može žaliti na njihovu pristrasnost budući da ranije nije ništa protiv njih poduzeo.

Zdravko Mamić je iz Hrvatske pobjegao u Bosnu i Hercegovinu u junu 2018. uoči izricanja prvostepene presude, a brat Zoran mu se pridružio prošle godine nakon što je pravomoćno osuđen u Hrvatskoj.

Obojica su zatražila da kazne izdržavaju u BiH, koja je odbila da ih izruči Hrvatskoj.