open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Zdravstveni radnici na čekanju: "Ukoliko dođe do štrajka, bit će vođen na do sada neviđen način"
Zdravstveni radnici u u Tuzlanskom kantonu (TK) još nisu potpisali kolektivni ugovor, iako je tekst s Vladom TK usaglašen još prije dvije sedmice.
21.05.2021. u 15:01
get url
text

- Imali smo jučer sastanak u Ministarstvu finansija TK i dogovoreno je da će oni ponovo napraviti proračun koliko je novca potrebno da bi se ispoštovalo sve što smo dogovorili. Mi smo u sindikatu sve izračunali i sigurni smo da novca ima. Nadamo se da ćemo naredne sedmice dobiti poziv za potpisivanje - kaže Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva TK.

Pregovori sindikata i Vlade TK su okončani i više nema zakonske mogućnosti da se nešto promijeni. Ukoliko Vlada TK odbije potpisati ono što je dogovoreno sa zdravstvenim radnicima, vjerovatno će uslijediti štrajk.

- Novca ima sigurno jer Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK ima rezervu koju vuče iz 2018. godine. Za povećanje plaća do kraja godine potrebno je oko šest miliona KM i to nije prevelik zahtjev kada znamo da ZZO na godišnjem nivou raspolaže sa oko 280 miliona - pojašnjava Latifović.

Dogovoreni kolektivni ugovor podrazumijeva povećanje plaća za zaposlene u zdravstvu od 6,5 do 11 posto, a u prosjeku za oko 8,5 posto.

- Ukoliko bude štrajka, mi ćemo ga voditi na do sada neviđen način. Posao ćemo uduplati i dat ćemo građanima mogućnost da urade sve što sada čekaju, a kolege koje ne rade, otići će pred vrata Vlade TK. Tu mogućnost imamo jer tokom štrajka zdravstvene ustanove vode štrajkački odbori. Dakle, ovoga puta ne želimo dozvoliti da građani trpe - zaključio je Latifović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.