open-navfaktor-logo
search
Komentar 26. kola
Zeba za Faktor: Pohvale Zrinjskom, Sarajevo razočarenje, nije mi jasno zašto je smijenjen Musemić
Fudbaleri Zrinjskog proteklog vikenda potvrdili su titulu prvaka Bosne i Hercegovine. Sedam kola prije kraja sezone, Mostarci su stigli do sedmog naslova. Dominantno i zasluženo.
18.04.2022. u 21:35
get url
text

Na tom putu porušili su mnoge rekorde, a njihov napadač Nemanja Bilbija ispisao je nove stranice historije.

A imat će priliku da ih dodatno popravi do kraja sezone...

Jedan od igrača koji zna kako se osvajaju titule, koji je bio prvak u dresu Zrinjskog, a terenima u BiH harao nastupajući u dresu Željezničara (osvojio duplu krunu u sezonu 2011/12) je Zajko Zeba.

Sadašnji sportski direktor Igmana, Federalnog prvoligaša iz Konjica, polufinaliste Kupa BiH i uz GOŠK i TOŠK glavnog kadidata za plasman u PLBiH, za Faktor je komentarisao utakmice 26. kola Premijer lige BiH.

- Nikada niko u historiji Premijer lige BiH nije osigurao titulu sedam kola prije kraja. Uvijek je bilo zanimljivo do zadnjih par kola. Ovakva dominacija nije zabilježena. I moram reći sasvim zasluženo. Zrinjski je odigrao sjajnu sezonu, a iskoristili su i nešto slabije igre Borca i Sarajeva, glavnih rivala u bori za naslov - kazao je Zeba, dodavši:

VEZANI TEKST - Zrinjski novi prvak Bosne i Hercegovine

- Nisu previše mijenjali igrački kadar, vjerovali su treneru Sergeju Jakiroviću, koji je znao šta radi. Riješio se igrača koji su mu bili višak, doveo je mlađe, poletnije i brže igrače, imao je viziju i stigli su rezultati.

Napravili su seriju od 14 uzastopnih pobjeda, što nije nimalo lako. Praktično, napravili su cijeli krug, pobijedili su sve ekipe bar po jednom. To nije lako napraviti ni u jednoj ligi, a posebno kod nas.

Zeba je nahvalio i Nemanju Bilbiju, koji je praktično već osigurao titulu najboljeg strijelca Premijer lige BiH i postizao je golove na 14 uzastopnih prvenstvenih utakmica.

- Sam podatak da je Bilbija postigao više golova od pola ekipa u PLBiH govori kakvu sezonu je odigrao. Teško da će neko to ponoviti. Nemanja poznaje ligu i zaista mu treba čestitati na ovom podvigu. A još nije završena sezona. Ima još sedam kola. Vidjet ćemo šta može napraviti - kazao je Zeba, koji je kao ključni momenat u borbi za naslov naveo ono što se dogodilo i prije početka sezone:

- U Zrinjskom je sve uređeno i zna se ko šta radi. Ne samo ove sezone, nego godinama unazad. A kada pustite da svako radi svoj posao i da za to odgovara, onda dobijete ovakve rezultate. Sergej je bio dobar fudbaler, a radi i sjajan posao kao trener. Dobio je priliku i to je iskoristio na najbolji način.

Zeba je najavio i revanš polufinala Kupa BiH u kojem će Igman na Grbavici ugostiti Sarajevo.

- Htjeli smo da utakmicu igramo u Konjicu, ali Sarajevo to nije prihvatilo. Ovo će biti najlakša utakmica za našu ekipu, jer nemaju šta izgubiti. Ovo im je nagrada za sjajne igre ove sezone.

Svjesni smo da je Sarajevo favorit, ali u fudbalu se nikad ne zna. I na Koševu smo parirali i da smo bili malo iskusniji mogli smo do povoljnijeg rezultata. Ko zna šta će biti na terenu. Ako rano postignemo gol, sve je moguće... Pokušat ćemo da im otežamo put do finala. Sve preko toga za nas bi bila premija - kazao je Zeba, dodavši kako se nada da će Igman izboriti plasman u PLBiH:

- Kiksali smo protiv Zvijezde proteklog vikenda (1:1). Imali smo 1:0, trebali smo postići i drugi, treći pogodak, ali smo onda primili gol i izgubili smo dva boda. Ništa nije gotovo, ima još da se igra. Nama je važno da nam GOŠK ne pobjegne, jer imamo bolji međusobni skor.

Zrinjski - Sarajevo 4:0

- Bila je to jednosmjerna ulica. Sarajevo je promašilo svoju priliku, Zrinjski je nedugo potom postigao eurogol i sve je otišlo na njihovu stranu. Na sve to je utjecala i atmosfera prije utakmice. Čuli su vijesti iz Tuzle, gdje im je Borac otvorio vrata da trijumfom osiguraju naslov. Sigurno im je poraslo i samopouzdanje, a u slavljeničkom naletu Sarajevo ih nije moglo zaustaviti.

Očekivao sam više od Sarajeva. Možda su i najveće razočarenje sezone. Imaju širok i dobar igrački kadar, sređene finansije, ali nešto ne štima. Imaju mnogo oscilacija u igri i rezultatima. Stiče se dojam kao da imaju devet mladih igrača, a ne mnogo iskusnih. Jer kako drugačije objasniti da Posušju sa igračem manje postignu šest golova, identičnim rezultatom savladaju i Rudar, a onda zakažu. Prevelike su to oscilacije za iskusnu ekipu kakvu oni imaju.

Tuzla City - Borac 0:0

- Tuzla City je neopravdano smijenila Husrefa Musemića, a to je dokaz da nešto ne štima u klubu. Uzdrmani su nakon što su u nekoliko dana primili devet golova u Mostaru (pet protiv Zrinjskog i četiri u polufinalu Kupa od Veleža). Još su dobro i prošli protiv Veleža.

Opet kažem, nije mi jasno zašto su smijenili Musemića. Zar nije uspjeh kad si drugi na tabeli i igraš polufinale Kupa BiH? Ne može biti trener kriv. Nikako. Lako se troše ljudi kod nas.

Što se tiče utakmice protiv Borca, nekako je bila očekivana nula. Niko nije rizikovao da krene po pobjedu, ali i da eventualno ostane bez boda.

Rudar - Željezničar 0:0

- Žao mi je što Željo nije ostvario pobjedu. Od prvog meča ove sezone protiv Veleža igraju dobro, ali u nekim utakmicama nemaju sreće. U Prijedoru su se ispromašivali, kao i u Trebinju protiv Leotara.

Da su u ovim utakmicama postigli gol na vrijeme, sigurno bi ostvarili pobjede. Sa tim bodovima bili bi konkurentni u borbi za Evropu, a ko se tome mogao nadati. Ipak, s obzirom na cjelokupnu situaciju u i oko kluba, ovo nije loše. Naprotiv, momcima se nema šta prigovoriti, daju maksimum. I više od toga...

Rudar je u teškoj situaciji, u opasnoj su zoni i slijedi im grčevita borba za opstanak.

Posušje - Sloboda 0:0

- Od svih ekipa koje se bore za opstanak, Posušje ima najbolju ekipu, fudbalsku atmosferu i zaslužuju da izbore opstanak. Mislim da će na kraju i zadržati status premijerligaša.

Slobodi je ova utakmica bila izuzetno važna. Da su izgubili ušli bi u opasnu zonu. Ovako, ostali su neporaženi, što im je podsticaj da u narednom kolu protiv Leotara ostvare pobjedu koja bi im po svemu sudeći značila i opstanak.

Radnik - Velež 0:0

- Od Bijeljinaca sam više očekivao. Daleko od toga da je Velež loša ekipa, ali Mostarci su okrenuti Kupu i revanšu sa Tuzla Cityjem. U prvenstvu ne mogu ni gore, ni dolje i zato sam očekivao da bi Radnik to mogao iskoristiti i ostvariti važnu pobjedu u borbi za opstanak. Malo su se dozvali, doveli su neke iskusnije igrače i bit će zanimljivo pratiti kako će sve završiti.

Leotar - Široki Brijeg 1:0

- Važna pobjeda Leotara. Kako su "preko noći" skupili ekipu, dobro se bore. Široki Brijeg igra sa dosta oscilacija. Teško da mogu u Evropu, ne vjerujem da imaju neke posebne ambicije, ali mi je drago što forsiraju mladog trenera Juru Ivakovića. Realno, imali su i teško gostovanje u svakom smislu. Leotar se bori za opstanak, a i teren je težak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.