open-navfaktor-logo
search
Ramiz Salkić
Želimo BiH kao zemlju jednakih mogućnosti za sve njene građane
Obrazovanje je jedan od temelja svakog društva, koje treba biti naše oružje u borbi za izgradnju moderne i evropske države Bosne i Hercegovine
12.09.2018. u 18:31
get url
text
get url
text

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas se u Banjoj Luci sastao sa učesnicima Četvrtog međunarodnog kongresa "Djeca – stubovi svijeta“ i razgovarali su na temu "Etika u filozofiji življenja – borba čovjeka u ljudskom biću“.

Kongres organizuje Udruženje "Djeca – stubovi svijeta“, a učesnici iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, posjetili su Travnik i Jajce. Među njima su bili i učesnici iz Bahraina i djeca migranata koja trenutno borave u našoj zemlji.

Potpredsjednik Salkić, koji je i prošle godine bio domaćin učesnicima Kongresa, u svom obraćanju upoznao učenike sa državnim uređenjem Bosne i Hercegovine, govorio o obrazovnom sistemu u entitetu, položaju bosanskog jezika u ovom dijelu naše zemlje, te odgovarao na zanimljiva pitanja učenika.

- Obrazovanje je jedan od temelja svakog društva, koje treba biti naše oružje u borbi za izgradnju moderne i evropske države Bosne i Hercegovine. Međutim, poznato je da postoje politike koje ne poštuju prava i krše zakone, a posebno u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje se zabranjuje izučavanje bosanskog jezika. Ovim se krše prava bošnjačke djece u ovom entitetu i čini velika nepravda i diskriminacija. Mi tražimo i očekujemo da se riješi ovaj problem, te da će i djeca koja govore bosanskim jezikom, imati jednaka prava u ovom entitetu. Cijeli civilizirani svijet, organizacije, ambasade i institucije su na našoj strani, na strani pravde i poštivanja prava.

Sve vas pozivam da nastavite svoje školovanje, ali i da uz to budete čestiti i dobri ljudi. To je izuzetno važno u životu, a u velikoj mjeri se dotiče i teme ovog kongresa. Vi ste naša budućnost i vi ćete sutra nositi najvažnije procese u našoj domovini, ali i u susjednim zemljama iz kojih dolazite. Učinite što više možete da ova zemlja bude ugodna za život svim njenim građanima. Takvu Bosnu i Hercegovinu mi želimo. Zemlju jednakih mogućnosti za sve njene građane na svakom pedlju naše domovine, poručio je potpredsjednik Salkić učenicima, navodi se u saopćenju.

Predsjednica Udruženja "Djeca – stubovi svijeta“ Fatima Hukić se zahvalila potpredsjedniku na sastanku, te kazala da je prošlogodišnji sastanak ostavio veliki utisak na učesnike ovog kongresa. Ona je istakla da djeci prioriteti u životu trebaju biti visoka moralna načela i kvalitet obrazovanja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.