open-navfaktor-logo
search
Postoji više ponuda
Zeljković: U prvom kvartalu 2021. u BiH će biti dostupne četiri vakcine protiv COVID-19
Direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković najavio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da su za tržište BiH trenutno u opticaju četiri proizvođača vakcine protiv koronavirusa, te da će vakcine vjerovatno biti dostupne za bh. građane u prvom kvartalu 2021. godine.
25.12.2020. u 12:46
get url
text

- Još nemamo tačne informacije koja će vakcina doći. Imamo više ponuda. Teško je govoriti da je neka bolja od drugih, a možemo samo govoriti o većoj efikasnosti. Što se tiče BiH, četiri prozivođača su u opticaju i vakcine će vjerovatno biti dostupne u prvom kvartalu 2021. godine. Vjerovatno će više vakcina biti dostupno u BiH, u narednom periodu vjerovatno četiri vrste vakcina - kazao je danas Zeljković.

Najavio je da se u RS-u paralelno radi i na nabavci drugih vakcina, među kojima je i ruska, a koja bi također "mogla da se nađe u opticaju u RS-u".

- Nažalost, BiH ima komplikovan sistem zakona o lijekovima, medicinskim sredstvima, kao i javnim nabavkama i ne dozvoljava da se vakcina kupi od nekoga ko nije veleprometnik. Moramo imati posrednika u tom segmentu. U BiH se mora ispoštovati puna procedura. U ovom trentuku ne možemo je nabaviti direktno od proizvođača, ali pojedini od njih imaju ovlaštene predstavnike u BiH - dodao je Zeljković.

On je poručio da, i kada se krene sa vakcinacijom, svi i dalje moraju da se pridržavaju mjera, jer neće svi građani biti vaksinicani u istom trenutku.

Zeljković je također istakao da će predstojeći period praznika biti test za sve.

- Predstojeći period je najveće iskušenje za sve nas, kada će biti sve više neradnih dana, slobodnog vremena, a građani imati veću tendenciju društvenih kontakata - rekao je Zeljković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.