open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Zemaljskom muzeju Općina Centar donirala 500 hiljada KM
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić rekao je da će od sutra na računu Zemaljskog muzeja biti 250.000 maraka, dok će ostatak biti uplaćen do kraja godine
08.11.2018. u 17:12
get url
text

Načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić sa saradnicima posjetio je Zemaljski muzej i sa direktorom Mirsadom Sijarićem potpisao protokol kojim je predviđeno da se iz budžeta Općine Centar uplati 500.000 maraka za sufinansiranje rada te institucije kulture.

Ajnadžić je istakao da je ova donacija rezultat saradnje Općine Centar, Vlade  Federacije i Ministarstva civilnih poslova BiH, naglasivši  da je Općina Centar iskreno zainteresovana da pomogne Muzeju da prevaziđe svoje teškoće.

Načelnik Centra je rekao da će od sutra na računu Zemaljskog muzeja biti 250.000 maraka, dok će ostatak biti uplaćen do kraja godine.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović zahvalio je načelniku Ajnadžiću na razumijevanju značaja institucije Zemaljskog muzeja. On je podsjetio da su uposlenici Zemaljskog muzeja još 14 plaća u zaostatku. 

Direktor Muzeja Mirsad Sijarić naveo da je su  2015.  godine bili u minusu gotovozu četiri miliona, a da je sada je to svedeno na 1,2 miliona maraka.

- Sa ovom konkretnom pomoći očekujem, ako sve ostalo bude išlo prema očekivanjima, da ćemo tokom naredne godine doći do pozitivne nule, koja nam se do prije tri-četiri godine činila tako dalekom - rekao je Sijarić.

Ova sredstva su namijenjena za isplatu plaća za 2015. godinu.

U posljednjih nekoliko godina za pomoć u radu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine  Općina  Centar je izdvajala finansijska sredstva, a kako je rekao načelnik Ajnadžić, sa ovakvom podrškom nastavit će i u budućnosti, navodi se u saopćenju Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.