Odluke koje je GNO donio 30. januara u Prištini, na sastanku, u organizaciji Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), uključuju sljedeće:

- Održat će se niz bilateralnih sastanaka kako bi se odredile prioritetne zajedničke predvizite i iskopavanja potencijalnih lokacija masovnih grobnica tokom 2020. godine.

- Članovi GNO-a će sarađivati s ICMP-om na forenzičkim pregledima i uzimanju bioloških uzoraka NN (neidentifikovanih) slučajeva posmrtnih ostataka kako bi omogućili analizu DNK u svrhu identifikacije nestalih osoba.

- GNO će zajednički obilježiti Međunarodni dan nestalih 2020. godine i objaviti zajednički apel za informacije o mogućim lokacijama masovnih grobnica i porodicama nestalih za ustupanje referentnih genetičkih uzoraka.

- Članovi GNO-a iz Crne Gore, Kosova i Srbije složili su se da će, uz ICMP-ovu podršku, održati trilateralni sastanak kako bi učvrstili saradnju na omogućavanju pokretanja online Regionalne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba.

Matthew Holliday, šef ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, pozdravio je rezultate sastanka.

Usaglašeni koraci pomoći će da se unaprijedi rad na identifikaciji osoba za kojima se još uvijek traga i u konačnici pomoći da se ublaži neizvjesnost u kojoj žive porodice. Regionalna saradnja, uz ICMP-ovu podršku, omogućila je pronalaženje i identifikaciju više od 70 procenata od 40.000 osoba nestalih u sukobima. Da bismo riješili preostale slučajeve neophodna je regionalna saradnja, što znači da su napori GNO-a od ključnog značaja – kazao je Holliday.

Članovi GNO-a su predstavnici državnih institucija odgovornih za rješavanje pitanja nestalih u svojim zemljama.  ICMP podržava regionalnu saradnju gradeći političke okvire za međuvladinu koordinaciju, poboljšanje pristupa podacima o nestalim osobama preko i unutar granica, kako bi osnažili udruženja porodica nestalih da zagovaraju svoja prava na regionalnom nivou.

ICMP pruža podršku i prilikom zajedničkih iskopavanja i omogućuje testiranje DNK i provjeru podudarnosti u svojim laboratorijima.

Na sastanku članovi GNO-a razgovarali su i o provođenju Okvirnog plana koji je potpisan u novembru 2018. godine u Hagu.

Okvirni plan je uslijedio nakon što su predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i premijeri Kosova, Crne Gore, Srbije, Albanije, Hrvatske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva, Austrije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije i Poljske u julu 2018. u Londonu potpisali Deklaraciju kojom potvrđuju posvećenost podržavanju nastojanja da se pronađu i identifikuju osobe koje se još uvijek smatraju nestalima.

Sastanak u Prištini, treći u nizu, dio je dvogodišnjeg projekta koji finansira Ujedinjeno Kraljevstvo, a provodi ICMP s ciljem jačanja regionalne saradnje na rješavanju slučajeva osoba nestalih u sukobima tokom 1990-ih godina.

ICMP uživa dugogodišnju podršku Ujedinjenog Kraljevstva – diplomatsku i finansijsku. Odigralo je ključnu ulogu u definisanju ICMP-ovog globalnog mandata kao jedna od pet prvobitnih zemalja potpisnica Sporazuma o statusu i funkcijama Međunarodne komisije za nestale osobe u decembru 2014. godine.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Holandiji.

Njegov mandat je osigurati saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te pružiti im pomoć u tim poslovima.

Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.