Žene u SAD-u pozvane da uzmu slobodan dan i da ne troše novac

Objavljeno: 08.03.17 u 10:32

Organizatori januarskog Marša žena pozvali su žene da u srijedu uzmu slobodan dan i ne troše novac kako bi pokazale svoju ekonomsku moć i utjecaj na američko društvo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Organizatori Marša žena uputili su poziv ženama FOTO: ARHIV/EPA
Organizatori Marša žena uputili su poziv ženama FOTO: ARHIV/EPA

"Dan bez žene" (A Day Without a Woman) je prva velika akcija grupe koja je dan nakon inauguracije predsjednika Donalda Trumpa organizovala maršove širom SAD-a, na kojima su milioni žena izašli na ulice da protestuju zbog mizoginije, nejednakosti i ugnjetavanja.

Iako nije poznato koliko će se žena odazvati tom pozivu, hiljade ih je pružilo podršku akciji.
Akcija se poklapa s Međunarodnim danom žena - 8. martom, a organizatori ističu da žele "stati uz žene širom planete" koje su podržale njihove napore 21. januara organizujući slične proteste u gradovima širom svijeta.

Glasnogovornica Cassady Findlay istakla je da su organizatori inspirisani nedavnim protestima "Dan bez imigranta", koji su održani prošlog mjeseca širom SAD-a. Kako je kazala, cilj akcije je ukazati na utjecaj žena na društveno-ekonomski sistem i pokazati kako plaćeni i neplaćeni rad žena održava domaćinstva, zajednice i ekonomije.

"Pružamo sve ove vrijednosti i održavamo sistem, a ne dobijamo jednaku dobit od toga", kazala Findlay.

Za razliku od Marša žena, današnji protest fokusira se na odsustvo žena, koje se upućuju na lokalne skupove i grupe u lokalnim zajednicama ali dalje od posla, radnji ili kupovine preko interneta. Organizatori, također, pozivaju žene da nose crveno kako bi označile ljubav i požrtvovanost.

Organizatori u New Yorku planiraju skup u Centralnom parku u podne. Skupovi povodom Međunarodnog dana žena planirani su i u Philadelphiji, Baltimoru, Milwaukeeu, Washingtonu, Berkeleyu i Californiji.

Pojedine škole u Marylandu, Virginiji i Sjevernoj Carolini otkazale su nastavu zbog učešća zaposlenika na sukopovima.

Uloga žena u američkom društvu je značajna. Prema popisu, žene čine više od 47 posto radne snage, ali su i dalje manje plaćene u odnosu na muškarce. Prema zvaničnim podacima u 2015. godini Amerikanke su prosječno zaradile 40.742 dolara, u odnosu na 41.212 dolara koliko su zaradile njihove muške kolege.