Ističe da je situcija jako teška te da trenutno imaju 140 pacijenata koji zahtijevaju kiseoničku podršku, ali očekuju da će već u toku dana imati 10-ak novih prijema i ponovo popunjene sve kapacitete. Direktor KBZ-a Rasim Skomorac kaže da, zasad, uspijevaju pružiti kiseoničku podršku svim pacijentima kojima je u procesu liječenja potreban kisik.

- Prije pandemije trošili smo 300 litara kiseonika dnevno, a sada je dnevna potrošnja oko 4.000 litara. Situacija s nabavkom kisika ista je u svim bolnicama koje liječe Covid-pacijente pa se svakog trenutka može desiti problem sa snabdijevanjem. Mi imamo zaključen sporazum s Messerom, našim dobavljačem, po kojem su nam obavezni isporučivati količine kisika koje su nam potrebne i nije do bolnice. Pitanje je da li dobavljač, zbog velike potražnje, može isporučiti potrebne količine. Nadam se da će snabdijevanje biti kao i dosad - kaže Skomorac.

Zenička bolnica, podsjeća on, ima rezervisanih 260 bolesničkih postelja za Covid-pozitivne pacijente, ali njihovi ljudski i tehnički kapaciteti ne mogu podnijeti toliko pacijenata.

- Intenzivni odjel za Covid pacijente stalno je pun, a trenutno imamo šest pacijenata na invanzivnoj te šest na neinvazivnoj podršci. Danas imamo sjednicu Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona i zbog popunjenosti naših kapaciteta, razgovarat će se o slanju najtežih pacijenata na Univerzitetski klinički centar u Tuzli - najavljuje Skomorac.

Upravo zbog nedostatka kadra, kaže, uopće se i ne razmišlja o ponovnom aktiviranju depadansa Stacionar, u kojem za liječenje infekcija izazvanih Covidom-19 imaju "konzervirane“ prostorije sa 40 kreveta.