Vjersko-kulturna i sportska manifestacija "Lastavica 2019" u organizaciji Muftijstva zeničkog, počela je današnjom pres-konferencijom u atriju Medžlisa Islamske zajednice Zenica, a završit će se u nedjelju, 4. augusta, vjerskim programom na Lastavičkom platou, na tromeđi Grada Zenica te općina Kakanj i Zavidovići.

Muftija Mevludin ef. Dizdarević, koji je i otvorio ovogodišnju manifestaciju, naglasio je kako je Lastavica jedno od najznačajnijih dovišta u Bosni i Hercegovini, koje ima svoj duhovni, kulturološki i historijski, iznimno značajan aspekt.

-Ovo je jedno od najstarijih zborišta i dovištva u BiH i u tom pogledu ono je posebno specifično - istakao je muftija Dizdarević, koji je dodao kako su se potrudili da organiziraju lijep i kvalitativno drugačiji program.

U džematu Seoci sutra će biti organiziran Omladinski mevlud, u četvrtak u Medžlisu IZ Zenica bit će organizirana promocija "Zbornika radova o Ilhamiji Žepčaku", u petak u Ensar džamiji u Zenici bit će održana i hutba, koju će govoriti glavni imam MIZ Kakanj Sulejman ef. Čeliković, a u ostalim džematima u Zenici bit će održana zajednička hutba o praktičnim aspektima ponašanja na Lastavici.

-S obzirom na to da se na Lastavici dešavaju neke stvari, koje sa aspekta islamskog tradicijskog značenja nisu u skladu s našim nazorima, cilj hutbe je da polahko intenziviramo priču o jednom vjerodostojnijem iskustvu Lastavice - upozorio je muftija Dizdarević.

U petak navečer u Tvrđavi Vranduk bit će održana Večer Ku'rana, na kojoj će gosti biti najznačajniji učači iz Muftijstva zeničkog, a predavanje će održati direktor Medrese u Visokom mr. Dženad Hodžić.

U subotu, na platou Lastavica, nakon akšam namaza prigodan program će održati hor imama MIZ Zenica, a zatim i predavanje profesor Mustafa Spahić Mujki. Centralno predavanje na vjerskom programu u nedjelju održat će muftija sarajevski prof. dr. Enes Ljevaković.   

Sportske aktivnosti na Lastavici bit će uobičajena takmičenja u natezanju konopca, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj iz mjesta te trci u vrećama.

-Održava se i malonogometni turnir, u organizaciji MZ Radinovići - najavio je predsjednik Medžlisa Islamske zajednica Zenica Muhamed Begagić.

Predsjednica BZK "Preporod" Zenica Amna Sofić najavila je kako su sekcije tog društva spremile program "Priča o Bosni".

-Ove smo se godine odlučili da program izvedemo na Lastavici, nakon podne-namaza - kazala je Sofić.