Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH), kako je u izjavi za Fenu potvrdio predsjednik Kantonalnog odbora Zeničko-dobojskog kantona Hašim Mujanović, inače i načelnik Općine Zavidovići, večeras je potpisala sporazum i pristupila postizbornom bloku od sedam stranaka koji u ZDK-u predvodi Socijaldemokratska partija BiH.

Osim SDP-a i SBiH, u ovom su bloku još i Demokrastka fronta (DF), Naša stranka, Savez za bolju budućnost (SBB), Nezavisni blok i A-SDA, kojI ukupno imaju 21 od 35 mandata u Skupštini ZDK. Za formiranje Vlade ZDK potrebno je skupiti natpolovičnu većinu od 18 zastupnika.

Izvan ovog bloka, tako, ostaju samo Stranka demokratske akcije BiH (SDA BiH) i Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH), koje zajedno imaju 14 mandata.

-Večeras smo potpisali principe koji nas obavezuju i koji bi trebalo da doprinesu boljitku građana ZDK i BiH. Želimo da napravimo funkcionalnu koaliciju, koja nije limitirana time kakve će biti koalicije na višim nivoima, ali svakako da bi bolje bilo da se i na višim nivoima formiraju iste koalicije - kaže Mujanović, čija će stranka u narednom sazivu SZDK imati jednog zastupnika.