open-navfaktor-logo
search
Odbojka 2019/2020
Ženska selekcija bila na korak do EP, muška se okupila nakon pet godina
Brčanski klubovi najsvjetlija su tačka bh. odbojke ne samo u 2019. godini, već proteklih desetak godina, a Bimal-Jedinstvo i Mladost izborili su plasman među 16 najboljih timova u CEV Cupu
01.01.2020. u 09:35
get url
text

Iako dobija daleko najmanje pažnje u odnosu na ostale timske sportove (fudbal, košarka i rukomet), odbojkaški sport u Bosni i Hercegovini u 2019. godini napravio je određeni iskorak, koji nije velik, ali je napredak u odnosu na prethodne godine.

Ženska seniorska reprezentacija BiH bila je na korak do Evropskog prvenstva, a za to joj je nedostajala jedna pobjeda, no na kraju su se iz naše kvalifikacione grupe na kontinentalni šampionat plasirale selekcije Rumunije i Španije.

Kao što je to skoro pa ustaljen običaj, u bh. sportu ništa ne može proći bez tenzija, podizanja prašine i međusobnih optuživanja pa su tako odlučujuću reprezentativnu akciju propustile odbojkašice Bimal-Jedinstva Milica Ivković, Žana Dragutinović, Nataša Slijepčević, Ana Gajić i Katarina Popović. Pet igračica brčanskog kluba kasnije je i kažnjeno odlukom Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Neuspjeh u kvalifikacijama "fakturisan" je na adresu odbojkašica Jedinstva, ali i kapitenke Edin Begić, koja se nije odazvala pozivu selektora za odlučujuće utakmice kvalifikacija.

Odbojkašica koja igra u Italiji, iako je igrala za svoj klub, zbog jakih bolova i terapije nije bila u mogućnosti da brani boje BiH, a kasnije je "optužena" kako namjerno izbjegava igrati za našu zemlju kako bi stekla pravo nastupa za Hrvatsku.

Edina je prošle sezone sa ekipom Saugella Monza osvojila CEV Challenge Cup, no za nju nije bilo mjesta ni među kandidatima u brojnim izborima za najboljeg sportistu naše zemlje.

Dobra vijest, kada je riječ o reprezentativnoj odbojci, jeste "povratak" muške seniorske reprezentacije. Nakon što je za selektora imenovan nekadašnji reprezentativac BiH Edin Baković, naši odbojkaši okupili su se poslije pet godina.

Takmičenje u Srebrenoj ligi najbolji bh. odbojkaši, u poprilično "okrnjenom" sastavu, u konkurenciji Grčke, Austrije i Mađarske završili su na posljednjem mjestu s jednom pobjedom i pet poraza.

Najveću pažnju domaćih medija odbojka je privukla zahvaljujući izjavi predsjednika OSBiH Alije Fatića.

- Ukoliko Srbija bude igrala na Palama, mi ćemo zakazati utakmicu u Novom Pazaru protiv Kosova ili možda Turske - kazao je ljetos prvi čovjek Saveza, koji je u aprilu 2019. osuđen na tri mjeseca zatvora.

Baš kao i godinama unazad domaćim takmičenjima u prošloj sezoni dominirali su brčanski klubovi. Duplu krunu u ženskoj konkurenciji osvojilo je Bimal-Jedinstvo, dok su odbojkaši Mladosti bili besprijekorni na oba fronta.

Premijer liga BiH u obje konkurencije još je daleko od ozbiljnog takmičarskog nivoa, a nova sezona u najjačem domaćem rangu počela je bez državnih prvaka. Naime, Jedinstvo i Mladost prvi put učestvuju u regionalnoj MEVZA ligi, a tu je i ekipa Banja Luka Volleyja.

Sav kvalitet u domaćoj odbojci skoncentrisan je u gradu na Savi pa tako Premijer ligom, u kojoj nema Mladosti (priključit će se u play-offu, baš kao i Jedinstvo i Banja Luka Volley) dominira muška ekipa brčanskog Jedinstva.

Poslije 12 kola ekipa koju predvodi Edin Baković je uvjerljivo prva sa 34 boda, 12 više od drugplasiranog Kaknja.

Za razliku od muške, PLBiH za odbojkašice je u odsustvu Bimal-Jedinstva i Banja Luka Volleya, nešto neizvjesnija. Poslije 13 odigranih kola prvo je Gacko s 34 boda, a slijede Sloboda s 33 i Goražde s 31 bodom.

Ono s čim se klupska odbojka u BiH može pohvaliti, zahvaljujući ponajviše sjajnoj klupskoj organizaciji, jeste činjenica da su se aktuelni prvaci naše zemlje u obje konkurencije plasirali među 16 najboljih timova u CEV kupu, drugom po snazi takmičenju u Evropi.

Odbojkašicama Bimal-Jedinstva rival za plasman u četvrtfinale je bjeloruska ekipa Minchanka Minska, a prvi susret je na programu 22. januara 2020. godine, dok će odbojkaši Mladosti 28. januara biti u gostima kod francuskog GFC Ajaccio.

Nadati se da će se mali koraci u napretku i progresu bh. odbojke povećati u narednoj godini u kojoj će Bosna i Hercegovina zajedno s Hrvatskom organizovati Evropsko prvenstvo za juniorke. Osim toga našu žensku selekciju očekuje debitantski nastup u Srebrenoj ligi u gdje će im protivnice u drugoj polovini maja i prvoj polovini juna biti selekcije Slovenije i Estonije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.