Prema planu

Zgrada Rijaseta: Sarajevo će na proljeće dobiti arhitektonski biser kojim će se ponositi

Objavljeno: 20.08.2019. u 15:10 Autor: B. Turković

Plan je da sve radovi budu završeni do maja sljedeće godine, objašnjava dr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, podsjećajući da završetak radova finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske

Planirani izgled objekta

Projekt dovršetka izgradnje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u BiH na sarajevskim Kovačima odvija se u skladu sa ugovorenom dinamikom. Potvrđeno je to Faktoru u Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH.  Kako nam je objasnio dr. Senaid Zajimović, direktor Direkcije, od radova koji se trenutno izvode,  među najznačajnijim su postavljanje rigipsa na plafonima, popločavanje terasa kamenom, izrada i postavljanje unutrašnjih i kancelarijskih vrata, molerski radovi te oni na mašinskim i elektro instalacijama.

- Plan je da sve radovi budu završeni do maja sljedeće godine – kaže Zajimović, podsjećajući da završetak Upravne zgrade Rijaseta finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske, koja je sa Vakufskom direkcijom Islamske zajednice u BiH potpisala protokol.

Dokument između dvije vakufske direkcije potpisan je u oktobru 2017. godine, a u aprilu 2018.  potpisan je ugovor između Rijaseta i izvođača radova -  firme ITC iz Zenice, čime su i zvanično započeti radovi.

- Rok za završetak radova je dvije godine. Mi se nadamo da će biti završeni u ovom roku – objašnjava Zajimović.  

Zajimović: Islamska zajednica će konačno dobiti sjedište kakvo i dolikuje jednoj vjerskoj zajednici 

Finansijska kontrukcija, kada su u pitanju građevinsko- zanatski radovi, je zaokružena, a sve radove te vrste finansira Generalna direkcije vakufa Republike Turske.

- Riječ je o cifri od 11 miliona KM, koliko je prema projektu predviđeno da će biti utrošeno u završetak radova na ovom objektu. Važno je napomenuti da su u svrhu što kvalitetnije realizacije ovog projekta, uključeni brojni stručnjaci – kaže Zajimović.

U tom kontekstu, pored stručnog nadzora firme G4 iz Sarajeva, koja je obavezna nadzirati radove,  sve se odvija i pod budnim oom projektanata - prof. Zlatka Ugljena i Huseina Dropića.

- Svim radovima se posvećuje posebna pažnja, jer ovaj objekat će zasigurno doprinijeti kvalitetnijem radu Islamske zajednice te njenih organa i ustanova. Islamska zajednica će konačno dobiti sjedište kakvo i dolikuje jednoj vjerskoj zajednici, a grad Sarajevo prelijepo arhitektonsko rješenje kojim će se moći ponositi u svijetu - podcrtava Zajimović. 

Foto: Kemal Softić

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije