Sud BiH

Zločini u Prijedoru: Kad su ispucali, sve se umirilo u Čarakovu

Objavljeno: 05.11.2018. u 14:37

Na suđenju za zločine počinjene na području Prijedora, svjedokinja Državnog tužilaštva je rekla da ima saznanja kako je njen suprug s grupom civila ubijen na lokaciji Žeger

Mićo Jurišić i ostali se terete da su 1992. učestvovali u progonu nesrpskog civilnog stanovništva, odvođenju u logore i ubistva na području Prijedora

Vasva Hodžić je posvjedočila kako je 22. maja 1992. godine bila u svojoj kući u selu Čarakovo kada je Samir Musić dovezao kamion pred njenu kuću.

- Tada je došao Drago Tintor, Samirova mama i Mićo Jurišić... Otjerali su Samirov kamion - rekla je Hodžić, dodavši da je poznavala Miću.

Na pitanje da li se Jurišić opet pojavljivao u selu, svjedokinja je odgovorila:

-Jesu dolazili, tražiti auto od Slavke Ećima par dana nakon tog kamiona.

Tužilaštvo BiH tereti Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije, da je 1992. učestvovao u progonu nesrpskog civilnog stanovništva s područja Prijedora ubistvima, mučenjima, nezakonitim hapšenjima, sprovođenjem u logore i drugim nečovječnim djelima.

Hodžić je ispričala i da su u blizini njene kuće ubijeni Nermin Behlić i Muharem Osmančević.

- Čula sam kako ih tuku, kako im psuju majku. Djeca su plakala – ta dvojica. Kad su ispucali, sve se umirilo - kazala je svjedokinja i dodala da nije vidjela ko je ubio Behlića i Osmančevića.

Ona je naglasila da je u julu 1992. vidjela ubijene i krvave Emira Zahirevića, Mirzeta Musića i Adema Selimovića.

Hodžić se prisjetila i, kako je rekla, "čišćenja sela" 23. jula 1992. godine, kada je srpska vojska ubijala stanovnike, a istakla je da je i njoj jedan vojnik stavio mitraljez na leđa.

Svjedokinja je ispričala i da su njena braća odvedena iz Rizvanovića do "Keraterma" i ubijena. Njen suprug Šerif je, kako je kazala, odveden u grupi od 14 civila "kod Žegera".

- Žena mi je rekla da su pobijeni na Žegeru -  kazala je Hodžić.

Na ovom ročištu Tužilaštvo je uložilo i set materijalnih dokaza koji se, između ostalog, odnose na stanje na području Prijedora od maja do septembra 1992. godine. Radnim listama iz rezervne policijske stanice Tukovi od maja do augusta 1992. godine, kako je navelo Tužilaštvo, dokazuje se angažman optuženog. Odbrana je na ove dokaze imala prigovor relevantnosti.

Suđenje će se nastaviti 12. novembra.
 

Izvor:   Birn

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije